Nordmenn giftigere enn noen gang

Mens våre skihelter kjemper om edelt metall i Sotsji, risikerer Norge å kapre gull i en ikke fullt så staselig gren.

Aldri har vi hatt så mange giftstoffer i blodet som nå.

Det er forskere ved Framsenteret som roper varsko om den urovekkende utviklingen. Mens vi for femti-seksti år tilbake ikke hadde flere giftstoffer i blodet enn at de kunne telles på en hånd eller to, går vi nå rundt med flere hundre giftige stoffer i kroppen. Stoffene kommer blant annet fra klær, sko, leker, sportsartikler, elektronikk, pleieprodukter, mat og drikke. Og årsaken er høyt forbruk, og at vi bytter ut klær og utstyr raskere enn noen gang.

Mange vanlige hverdagsprodukter inneholder små mengder av skadelige stoffer, og forskerne er bekymret for hva giftcocktailen gjør med helsa vår. Verdens helseorganisasjon frykter at raskt voksende sykdommer som kreft, diabetes 2, fedme og nedsatt forplantningsevne kan ha sammenheng med hormonforstyrrende kjemikalier i kroppen.

En fersk rapport fra svenske myndigheter (pdf) slår fast at problemet med gift i hverdagsprodukter er økende, og særlig bekymret er svenskene for barn og unge som er ekstra sårbare. Søte bror tar giftstoffer på alvor, og det er ikke bare i OL-løypene vi kan lære litt av svenskene nå om dagen. I flere år har faktisk både Danmark og Sverige hatt nasjonale handlingsplaner for å sikre barn og unge en giftfri hverdag.

Våre naboland regulerer skadelige kjemikalier strengere enn Norge, fører mer tilsyn med hverdagsgiftene og informerer forbrukerne sine bedre.  Norske politikere bør snarest ta seg en studietur over grensa, for når det kommer til å være giftigst i verden, vil vi helst slippe å se både barna våre og oss selv stå øverst på pallen.

Bilde av ansatt: Gunstein Instefjord
Gunstein Instefjord
Leder for forbrukerpolitikk
(+47) 905 96 780
gunstein.instefjord@forbrukerradet.no
Abonner på vårt nyhetsvarsel