Ny grense for netthandel – gladnyhet for forbrukerne

Regjeringen foreslår å heve grensen for momsfri netthandel fra 200 til 500 kroner.

Når du handler på nett for over 200 kroner i dag, må du betale moms og toll på det du kjøper. Denne grensen på 200 kroner har stått stille siden midten av 70-tallet.

Forbrukerrådet har krevd grensen justert oppover til dagens pris- og kostnadsnivå. Regjeringen foreslår å heve den til 500 kroner. Men denne gangen inkluderes fraktkostnader og forsikringer i summen. Det betyr at den reelle økningen ikke er på mer enn omtrent 200 kroner.

Forenkler hverdagen

Det er på høy tid at denne grensen heves – og åpner for at norske forbrukere kan gjøre enkle småkjøp på nett, uten at alt går med i frakt og avgifter. Forbrukeren får også flere varer til lavere pris.

Så langt har debatten dreid seg mye om næringslivet og lite om forbrukeren. Dette forslaget forenkler hverdagen for forbrukeren, og markedet vil dempe en kraftig overprising av en del importerte produkter.

Sosiolog Kjetil Rolness også kjent som «Jens Pikenes» skrev i en melding han har lagt ut på Facebook at hans foretrukne sjampo heter Redken All Soft. Den kjøper han på nettstedet Lookfantastic for 100 kroner, med gratis frakt, mens den i Norge koster 299 kroner:

«Man har altså tatt 3-gangeren, som med en vin på restaurant. Spørsmålet blir da: Er det riktig for norsk næringsliv å få beholde et politisk vern av skamløs overprising, på bekostning av forbrukerne?»

Det er et godt spørsmål.

 

 

 

Bilde av ansatt: Jorge Jensen
Jorge Jensen
Fagdirektør
(+47) 930 84 578
jorge.jensen@forbrukerradet.no
Abonner på vårt nyhetsvarsel