Rått løp mot budrunden

Publisert 4. mars, 2013
Det er et nådeløst race vi som forbrukere presses gjennom når vi skal gjøre vårt livs viktigste handel. Det står om millionverdier, og som boligkjøper er du jo nødt til å delta i budrunden, før fristen for aksept av bud går ut.

Boligkjøperne har helt klart et behov for mer tid mellom siste visning og budrunden. I realiteten starter budrunden ofte nå allerede på visningen. I alle fall ringer megleren neste morgen til de som skrev seg på en liste kvelden før for å be om bud – og dermed er løpet i gang, med bud og budforhøyelser.

Da har vi som boligkjøpere egentlig ikke mer enn en natt mellom da vi så boligen for første gang, og til vi forventes å komme med vårt forpliktende bud på mange millioner, selv for små boliger.

En dag imellom

Vi som forbrukere må nå få en dag mellom visningen og budrunden, slik at vi får gjort overveielser, lest all informasjon vi har fått presentert, gjort undersøkelser og vurdert kjøpsalternativer.

Myndighetene bør derfor justere regelverket slik at akseptfristen for budet ikke kan være kortere enn for eksempel kl 10.00 eller kl 12.00 dag 2. etter siste annonserte visning.

Mange presser nå marginene til det ytterste, og vi har enda mindre rom for ubehagelige overraskelser. Dermed har risikoen faktisk økt i takt med de økte prisene.

Det er jo heller ikke gunstig for selgeren at mulige kjøpere faller fra, fordi de ikke fikk tid til å delta i budrunden. Og problemet kan jo dreie seg om som å måtte ta fri fra jobben eller sette inn en vikar de timene budrunden pågår.

Fikk forpurret forsøk

Eiendomsmeglerne klarte jo i sin tid å forpurre Kristin Halvorsens forsøk på å utvide fristen med noen timer. Forbrukerrådet ville da ha 48 timer etter visning, Halvorsen bestemte 24 timer, men så fikk eiendomsmeglerne i siste runde avverget dette. De sa at Halvorsen jo ikke kunne pålegge meglerne kveldsjobbing. Og dessuten at bankene var stengt, slik at de ikke fikk sjekket finansiering fra budgiverne.

Dermed satte Halvorsen fristen til kl.12.00 dagen etter siste annonserte visning – men den burde jo blitt satt til dagtid en dag senere.

Illusorisk

Dagens løsning er en fare for forbrukerne. De som tjener på de korte fristene er meglerne, som kan kvittere ut salg allerede dagen etter visning.

Men her bør myndighetene rett og slett legge større vekt på vanlige menneskers behov for litt mer tid og mindre vekt på hva som tjener meglernes interesser.

En dag imellom til å undersøke og sammenlikne er et meget moderat og et rimelig krav.

Oppfordringen som står i alle salgsoppgaver, om å undersøke boligen nøye og gjerne med fagfolk, blir jo helt illusorisk hvis vi ikke får tid til det.

 

 

Abonner på vårt nyhetsvarsel