Økonomi

Bankenes lave innskuddsrenter går på bekostning av kundene

23. mars, 2023

Etter at Norges Bank oppjusterte styringsrenta til 3 prosent, forventer Forbrukerrådet at bankene er like raske med å sette opp innskuddsrentene som de er med gjeldsrentene. — Bankene har skodd seg på norske forbrukere i lang tid, sier Inger Lise Blyverket.

Lommebok med penger.Foto
Foto: Colourbox.com

I dag besluttet Norges Bank å heve styringsrenta til 3 prosent. Det betyr betydelig økte utgifter for allerede hardt pressede låntakere. I dagene som kommer vil bank etter bank følge etter med varsling av høyere gjeldsrenter.

Forbrukerrådet forventer imidlertid at bankene gjør ditto heving av innskuddsrenten.

— Lite samfunnsansvarlig

For når bankene øker gjeldsrentene uten å sette opp innskuddsrenta strømmer pengene inn for finansnæringen. Norges største bank, DNB, melder om økte renteinntekter og rekordresultat i 2022 – året der skyhøye matvarepriser, boliglånsrenter og strømregninger dominerer overskriftene. 

Bankene må ta mer ansvar, mener Inger Lise Blyverket, direktør i Forbrukerrådet. 

— Vi ser at bankene er vesentlig tregere med å sette opp innskuddsrenta enn de er med boliglånsrenta. Det betyr at bankene skor seg på norske forbrukere i dyrtid, og det mener vi er lite samfunnsansvarlig, sier Blyverket.

Vi er mer opptatt av innskuddsrente

Finansportalen.no er en tjeneste utviklet av Forbrukerrådet og garanterer deg en reklamefri og helt objektiv fremstilling av prisene på boliglån. Der kan man også enkelt se bankenes betingelser for innskuddsrente. 

Tall fra portalen viser en økning i antall brukere på bankinnskuddskalkulatoren på 99 prosent i årets to første måneder, sammenlignet med tilsvarende periode i 2022. Det gir en pekepinn på tidsånden, mener Blyverket. 

— Den enorme økningen av bruken av innskuddskalkulatoren på Finansportalen kan gi et signal om at norske forbrukere i større grad enn før er opptatt av rentebetingelsene sine. Det tolker vi som et sunnhetstegn – og noe bankene bør være oppmerksomme på, før de velger å danse etter sentralbankens pipe, sier Blyverket. 

Inger Lise Blyverket.Foto
Direktør i Forbrukerrådet, Inger Lise Blyverket. Foto: Forbrukerrådet/Helen Mehammer

Hvem er renteverstingen?

Med lave innskuddsrenter kan bankene tjene store penger på å låne dem ut til langt høyere rente – bokstavelig talt på bekostning av kundene sine. 

Forbrukerrådet skal derfor frem til sommeren overvåke innskuddsrentemarkedet for de største bankene i Norge. Før fellesferien vil vi presentere hvilke banker som er raskest og tregest til å heve innskuddsrentene i takt med gjeldsrentene.

— Banker som hever gjeldsrentene uten å fortrekke en mine og samtidig tviholder på lave innskuddsrenter bør tenke seg om to ganger. Å sikre seg rekordinntekter når stadig flere forbrukere møter veggen er dårlig samfunnsansvar. Banken din skal spille på lag med deg i dyre tider. Hvis ikke – bytt den ut med en annen, sier Blyverket. 

Ingen automatikk i dyrere boliglån

Selv om styringsrenta nå går opp er det ikke slik at bankene må sette opp gjeldsrentene. 

— Det er ingen automatikk i at bankene skal sette opp gjeldsrenten i takt med styringsrenta; penger kommer de til å tjene uansett. Når Norges Bank setter ned styringsrenta er finansnæringen historisk sett vesentlig tregere med å rette seg etter sentralbanken, sier Blyverket. 

Blyverket sier at du ikke uten videre skal godta at banken gjør boliglånet ditt dyrere. 

— Utøv forbrukermakten din, og gå i dialog med banken. Dersom du blir møtt med lite forhandlingsvilje og beskjed om at banken ikke vil matche det beste tilbudet du finner på finansportalen.no er det bare å bytte bank. Det er gjort med noen få tastetrykk, sier Blyverket.  

Andreas Framnes.Foto

Andreas Framnes

Kommunikasjonsrådgiver – bærekraft

Last ned pressebilder Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker