De fleste butikker lar deg få bytte det du har kjøpt, så sant det er ubrukt og uskadet. Dette er ingen lovbestemt rett, men er så vanlig at du kan regne med å få bytte. Ta vare på kvitteringen eller byttelappen, og hold fristen som står på den. Det er opp til butikken å sette betingelsene. Det kan være at du ikke kan bytte i forbindelse med salg. Hygieniske artikler er som regel unntatt.
Du kan ikke kreve å få pengene tilbake, men oftest kan du få en tilgodelapp du kan handle for en annen gang. Den kan du bruke i tre år, hvis det ikke står noe annet.
Dersom du har handlet på en annen måte enn å gå i butikken, kan du ha mulighet til å returnere det du har kjøpt med loven i hånd (se mer nedenfor).
OBS! Angreretten gjelder ikke når du kjøper fra en privatperson.
Hvis du mener det er en feil ved det du har kjøpt, kan du klage, uansett om det du har kjøpt er omfattet av angrerett eller byttegaranti.
Les mer om hva du kan kreve og hvordan du går frem for å klage.
Du har angrerett når:
Angreretten gjelder i EØS-landene.
OBS! Angreretten gjelder ikke når du kjøper fra en privatperson.
Du behøver ikke å oppgi noen som helst grunn for å bruke angreretten, men du må holde fristen.
Du kan åpne emballasjen og undersøke varen. Hvis du gjør for omfattende undersøkelser, eller varen blir skadet, kan du risikere at du ikke får tilbake hele beløpet.
eller
Men: I disse tilfellene må selgeren ha informert deg på forhånd om at du ikke får angrerett.
Det er lurt å skrive en e-post til selgeren om at du vil angre, og legg gjerne ved skjemaet han skal ha sendt deg. Du har to uker på deg til å melde fra, og nedtellingen begynner når du har fått varen og all informasjon, eller dagen etter at du avtalte å kjøpe en tjeneste. Hvis du da ikke har mottatt et ferdig utfylt angrerettskjema, utvides fristen til inntil tolv måneder. Har du kjøpt livsforsikring eller en individuell pensjonsavtale, er fristen 30 dager.
Send eller lever varen til selgeren innen 14 dager etter at du meldte fra at du angret deg.
OBS! Du er ansvarlig for trygg retur. Pakk varen godt, og ta vare på kvittering for frakt.
Selgeren kan ikke ta noe gebyr for at du angrer. Du har krav på å få tilbake alle kronene du har betalt, men det er du som må betale returen, så sant du fikk beskjed om det på forhånd, eller dere ikke har avtalt noe annet. Dersom det er en vare som ikke kan sendes i posten, skal du heller ikke betale dersom du har fått den levert hjemme hos deg, der du også har gjort avtalen.
Dere kan avtale at selgeren begynner å levere en tjeneste, for eksempel et mobilabonnement, før angrefristen har gått ut. Hvis du helt klart har bedt om det, kan selgeren kreve betalt for det du har rukket å motta, dersom du angrer.
OBS! Hvis du har handlet på avbetaling, bør du melde fra til finansinstitusjonen om at du har angret deg.
Veilederen (revidert 2016) er hovedsakelig rettet mot næringsdrivende, men kan også være nyttig for andre interesserte.