Siste nytt

Dagens regelverk er ikke rustet for ting på nett

20. juni, 2017

Det stilles for svake krav til sikkerhet når det kommer til internettilkoblede produkter. Forbrukerrådet arrangerte i dag et seminar i EU-parlamentet for å diskutere hvordan forbrukerbeskyttelsen kan ivaretas bedre.

Bakgrunnen for møtet med ledende EU-politikere og andre aktører var Forbrukerrådets studier som viste at populære, internettilkoblede leker har store sikkerhetshull og bryter personvern- og markedsføringslovgivningen i Norge og EU.

Forbrukerrådet klagde inn saken til blant annet til Direktoratet for sikkerhet og beredskap. Dessverre viste det seg at det ikke finnes regler som sikrer at forbrukere får et grunnleggende nivå av sikkerhet. Samme resultat fikk andre forbrukerorganisasjoner i Europa som klagde.

Foto.foredragsholdere på seminar

Mangel på felles regler

– Lovverket er ikke rustet for møtet med internettilkoblede produkter og de utfordringene dette skaper. Vi er alle tjent med at norske og EU-politikere samarbeider, slik at vi raskt kan få på plass regler som skaper trygghet for alle forbrukere, sier forbrukerdirektør Randi Flesland.

Seminaret ble arrangert i samarbeid med den europeiske forbrukerorganisasjonen (BEUC) og den danske europaparlamentarikeren, Christel Schaldemose. Blant deltakerne var det europeiske datatilsynet, den europeiske byrået for IT-sikkerhet (ENISA) og europaparlamentarikere fra flere land.

Bilde av ansatt: Øyvind Herseth Kaldestad.Foto

Øyvind H. Kaldestad

Kommunikasjonsrådgiver – digitale rettigheter og strøm

Abonner på vårt nyhetsvarsel