Siste nytt

Danmark inspireres av norsk eldremat-kampanje

8. februar, 2016

Forbrukerrådets kampanje for bedre matomsorg for eldre, «Appetitt på livet», inspirerer i våre naboland. Nå har også danske organisasjoner gått sammen i et opprop om bedre mat for eldre.

foto. eldre.sykehjem.

I fjor sommer startet Forbrukerrådet kampanjen «Appetitt på livet» hvor vi krever bedre matomsorg for eldre på sykehjem. Kampanjen fikk raskt bred støtte blant forbrukere, eksperter og store organisasjoner. Under kommunevalgkampen gikk 20 landsomfattende organisasjoner sammen i et opprop hvor vi ba kommunepolitikere om å utforme en mat- og måltidspolitikk for våre eldre som fremmer trivsel og livskvalitet.

Mens vi fortsetter arbeidet i Norge, ser vi at engasjementet for bedre matomsorg for eldre sprer seg til våre naboland. I slutten av januar offentliggjorde 17 danske organisasjoner seks oppfordringer til danske politikere om å sette underernæring blant syke og eldre i fokus.  Organisasjonene mener temaet er «enormt nedprioritert i dansk sundheds- og ældrepleje» og ber politikerne gjøre ord til handling.

I Danmark som i Norge er underernæring blant eldre et stort problem. I Norge er inntil 60 prosent av eldre som mottar kommunale tjenester underernærte eller i risiko for å bli det. Riktig ernæring er avgjørende for god helse, for å helbrede og forebygge sykdom, og for å opprettholde god funksjonsevne og livskvalitet. Gjennom vårt arbeid med «Appetitt på livet» har vi sett at det ofte ikke er så mye som skal til for å gjøre en stor forskjell i de eldres hverdag.

Både i Danmark og Norge vet politikerne dette. Likevel skal det spares på maten.  Det er alvorlig at eldre ikke får i seg nok mat, og det kan ha store konsekvenser for den enkelte. I tillegg er det også dårlig samfunnsøkonomi, da konsekvensene av underernæring er økt medisinbruk, dårligere helse og flere gjeninnleggelser på sykehus.

Ledende eksperter, forbrukere, pårørende og store og tunge organisasjoner både i Danmark og Norge har satt eldremat på toppen av dagsordenen. Når vil politikerne gjøre det samme?

Abonner på vårt nyhetsvarsel