Siste nytt

De eldre i Gloppen får landets beste mat på døren

4. september, 2017

Årets vinner av gylne måltidsøyeblikk er kåret. Det ble Gloppen omsorgssenter, som hver dag gleder sine eldre med næringsrik og fristende mat.

Mange eldre lider av underernæring, og Forbrukerrådet har derfor i lengre tid arbeidet med denne problematikken. I konkurransen Gylne måltidsøyeblikk kåres institusjoner som strekker seg for å servere de eldre helse og livskvalitet, forteller Anne Kristin Vie i Forbrukerrådet.

– Vi vet at god næring reduserer risiko for sykdom og skade, og behovet for medisiner. Dessuten gir det glede. Et godt måltid kan være dagens høydepunkt, dersom det er lagt omsorg i det.

Det gjør de altså på Gloppen omsorgssenter, i Nordfjord i Sogn og Fjordane. De har vunnet kåringen av beste servering av mat til eldre som bor hjemme, og premien er 30 000 kroner. I dag har de dessuten fått en svær kake fra Forbrukerrådet.

Gjør at barnebarnet kan få komme til middag

Ordningen i Gloppen betyr også mye sosialt, påpeker Vie.

– Gloppen lager gjerne mat til en ekstra. Hvis en bestefar får barnebarnet på besøk etter skolen, kan han faktisk by på middag. Det betyr mye.

Fagdirektøren presiserer at det politiske engasjementet er viktig.

– Her har politikerne all mulig påvirkningskraft. De må sette måltidspolitikk på dagsorden. I Gloppen har faktisk ordføreren reist rundt og smakt på maten selv. Det er et engasjement vi vil se flere steder.

Vinnere. med.kake.Foto

Imponert matminister

Det var flere gode kandidater i finalerunden. Også Bjerkreim Omsorgssenter og Åfjord Helsesenter har meget gode tilbud til sine hjemmeboende, og var tett på vinneren i konkurransen. Glomstua omsorgssenter er på god vei, og har mange gode planer for å løfte seg det lille ekstra.

Også landbruks- og matminister Jon Georg Dale lot seg imponere:

– Gloppen er et strålende eksempel på god matomsorg for eldre som bur heime. De fornyer menyen ofte, og lar de eldre velge mellom flere middagsalternativ kvar dag. Jeg håper flere vil la seg inspirere og lære av mattilbudet til Gloppen.

Om Gylne måltidsøyeblikk

Gylne Måltidsøyeblikk har i år vært et samarbeid mellom Forbrukerrådet og Landbruks- og matdepartementet. I juryen satt i tillegg Pårørendeaksjonen, og Helsefagarbeiderne i Delta. Juryens begrunnelse var enstemmig. Alle finalistene ble besøkt av en arbeidsgruppe med representanter fra Forbrukerrådet, Pårørendeaksjonen og Landbruks- og matdepartementet. Stedene ble filmet og samtaler med kjøkkensjefene, representanter fra kommunen og enkelte brukere ga grunnlaget for å kunne danne seg et totalinntrykk.

Juryens begrunnelse

De som får mat hjem fra Gloppen Omsorgssenter er sikret sine daglige gylne øyeblikk. Kjøkkenet lager rundt 220 porsjoner hver dag, hvorav 90 porsjoner leveres hjem. Kjøkkenet har hyppig utskifting av menyen, mulighet til å velge alternativ til hovedretten hver dag, og de har fokus på sesongvarer og mattradisjoner. På besøksdagen serverte de kompe/komle, og i fruktsesongen får de levering av ferske plommer til plommegrøt og bruker egne epler til eplekaken.

Det er en god dialog mellom brukere og kjøkken, og tilbakemeldinger fra brukerne blir tatt hensyn til. Maten leveres ut varm hver dag. Det er hjemmesykepleien som koordinerer matbestillingen, mens det er et korps av frivillige som leverer ut. I tillegg fremheves det at maten er billig, med kr 61 for middag og dessert. Kjøkkensjef Gunnvor Sunde er glad for å være et bidrag og lyspunkt inn i hverdagen til de som trenger det aller mest. Juryen har derfor konkludert med at det er Gloppen omsorgssenter som er best på å servere gylne øyeblikk.

Kommunen har satset på omsorg i hjemmet, og har lagt vekt på at mat er viktig. Det er godt forankret i toppledelsen i kommunen, noe som er svært positivt og et eksempel til etterfølgelse.

Presse

Anne Kristin Vie
fagdirektør 
995 68 816

høyoppløselig foto
Foto | Ole Walter Jacobsen

høyoppløselig foto av kake og ansatte på Gloppen omsorgssenter

Abonner på vårt nyhetsvarsel