Siste nytt

Dobbel renteheving – start forhandlingene med banken nå

18. august, 2022

I dag varslet Norges bank om dobbel renteheving. Nå er det viktig å starte forhandlingen med banken din for å sikre at ditt boliglån ikke blir dyrere enn nødvendig.

Norges bank melder i dag at styringsrenta settes opp med 0,5 prosentpoeng til 1,75 prosent. Det vil normalt føre til dyrere boliglån. Men hvor mye dyrere skal man akseptere at boliglånet blir?

Selv om det kanskje virker slik, er det ingen automatikk i at boliglånet ditt skal bli umiddelbart mye dyrere dersom styringsrenta går opp – slik det nå er varslet. Det kan man tydeligst se når styringsrenta senkes. Da er det nemlig mange banker som bare delvis reduserer sine boliglånspriser eller drøyer med å følge sentralbanken.

Jorge Jensen.Foto
Selv om styringsrenta har gått opp betyr det ikke nødvendigvis at renta på boliglånet ditt skal gjøre det samme, sier Jorge Jensen i Forbrukerrådet. Foto: John Trygve Tollefsen

– Nå som det går motsatt vei, skal du som forbruker ikke uten videre godta at banken gjør ditt boliglån dyrere. Du bør utøve din forbrukermakt og allerede i dag begynne dialogen med banken din om vilkårene på boliglån, sier fagdirektør i Forbrukerrådet, Jorge Jensen.

Lite forhandlingsvilje? Bytt bank!

Økte priser på strøm, matvarer og bensin skaper et økt press på husholdningsøkonomien for mange. Dermed er det ekstra viktig at du ved renteoppgangen starter forhandlingen med banken. Slik sikrer du at boliglånet ditt ikke blir dyrere enn absolutt nødvendig.

Men husk: Uansett hvilket tilbud du får fra rådgiveren din i banken, bør du sjekke andre tilbud:

– På finansportalen.no kan du sammenligne priser på lån med både fast og flytende rente, og velge det som passer best for deg. Om din bank ikke lenger har det billigste boliglånet, og banken ikke vil forhandle – bytt bank med noen få tastetrykk! Finansportalen er en tjeneste utviklet av Forbrukerrådet og garanterer deg en reklamefri og helt objektiv fremstilling av prisene på boliglån, sier Jensen.

På tide å vurdere fastrentelån?

Dersom de nye betingelsene på ditt boliglån gjør at du får en anstrengt husholdningsøkonomi, er det et tegn på at har tatt opp mer lån enn det som er bærekraftig. For å unngå økonomisk trøbbel, kan løsningen være å binde renta på hele eller deler av boliglånet for en kortere eller lengre periode.

– En fastrenteavtale gjør økonomien forutsigbar, og du unngår rentesvingningene. Er en helt forutsigbar økonomi viktig for deg og din familie bør du ta en prat med banken og høre hva en fastrenteavtale kan bety for deg, forteller Jensen.

Med fastrentelån betaler man for en forsikring mot et rentenivå som skaper anstrengt økonomi, og derfor blir boliglånet dyrere. Fordelen med denne forsikringen er at man får trygghet og mer forutsigbarhet.

– Historisk sett har flytende rente vært rimeligere enn fast rente over tid, avslutter Jensen.

Andreas Framnes.Foto

Andreas Framnes

Kommunikasjonsrådgiver – bærekraft

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker