Siste nytt

EU advarer mot farlig GPS-klokke for barn

7. februar, 2019

For første gang advarer EU mot et produkt basert på manglende sikkerhet og personvern. – En merkedag i arbeidet for trygge, internettilkoblede produkter, mener Forbrukerrådet.

Med bakgrunn i et varsel fra islandske myndigheter, advarer EU mot GPS-klokken ENOX Safe-KID-One. Manglende sikkerhet har gjort det mulig for uvedkommende blant annet å spore og kommunisere direkte med barn.

Forbrukerrådet er glad for at det nå for første gang reageres på utrygge tilkoblede produkter, og at disse klokkene forhåpentligvis forsvinner fra butikkhyllene.

– Endelig bruker myndigheter de mulighetene som ligger i regelverket for å få fjernet usikre produkter. Samtidig er det mye ugjort i dette markedet, og vi venter utålmodig på både norske myndigheter og prosesser i EU, sier fungerende fagdirektør Gro Mette Moen.

Gro Mette Moen.Foto

– Det hviler også opplagt et stort ansvar på produsenter og butikker. Hvis man ikke evner å tilby produkter som ivaretar barns sikkerhet og personvern, bør man finne seg noe annet å gjøre.

Forbrukerrådet har tidligere avdekket tilsvarende sikkerhetsbrudd i blant annet GPS-klokker for barn, og har også samarbeidet med islandske myndigheter om saken. Etter det Forbrukerrådet kjenner til, har ikke ENOX-klokkene vært til salgs i Norge.

Ber regjeringen følge opp NOU om IKT-sikkerhet

Før jul fikk regjeringen overlevert NOU-en «IKT-sikkerhet i alle ledd», som inneholdt en rekke punkter knyttet til sikkerhet i produkter koblet til internett. Forbrukerrådet ber nå regjeringen følge opp anbefalingene fra utvalget.

– Det mangler ikke på eksempler på hvordan dårlig sikkerhet i internettilkoblede produkter kan skade både forbrukere og kritisk infrastruktur. Vi trenger fortgang i arbeidet for å trygge disse produktene, sier Gro Mette Moen.

Lovende takter fra EU

EU-kommisjonen la forrige uke frem et såkalt veikart knyttet til en oppdatering av radioutstyrsdirektivet, for å se på muligheter for å få på plass tryggere, tilkoblede produkter.

– Vi håper dette arbeidet fører frem, etter at EU har latt lignende muligheter gå til spille ved å ende på selvregulering og lite forpliktende tiltak. Vi vil sammen med våre europeiske partnere følge prosessene tett. Vi håper også den norske regjeringen vil bidra, sier Gro Mette Moen.

– Det er jo ellers svært hyggelig at kommisjonen benytter mye av Forbrukerrådets arbeid med å teste sikkerheten i blant annet tilkoblede leker og GPS-klokker for barn, som bakgrunn for revisjonen av direktivet.

Bilde av ansatt: Øyvind Herseth Kaldestad.Foto

Øyvind H. Kaldestad

Kommunikasjonsrådgiver – digitale rettigheter og strøm

Pressebilde

Pressebilde av fungerende fagdirektør Gro Mette Moen (Foto: John Trygve Tollefsen)

Abonner på vårt nyhetsvarsel