Forbrukerrettigheter

EU-kommisjonen har talt: Nintendo må reparere alle Joy Cons gratis og på livstid.

4. april, 2023

I 2021 sendte Forbrukerrådet og flere europeiske forbrukerorganisasjoner en klage på Nintendos defekte Switch-kontrollere til EU-kommisjonen. I dag kom kommisjonen med sin kunngjøring, til glede for alle Nintendo Switch eiere.

Papirbunken som ble overlevert kommisjonen bestod av 25 000 klager fra forbrukere i hele Europa. Samtlige hadde opplevd såkalt «drift» på sine Joy Cons, som betyr at en feil på kontrollen gjør at karakterer på skjermen beveger seg uten at spilleren selv ønsker det. Klagene fra forbrukerne viste at nærmere 88% av kontrollene som gikk i stykker, feilet så raskt som under 2 år etter kjøp.

– Vi opplevde og at Nintendo var lite villige til å reparere eller erstatte produktene. Mange forbrukere måtte derfor punge ut for nye, dyre kontroller – til tross for at feilen var svært utbredt og velkjent, sier forbrukerjurist Thomas Iversen i Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet samlet inn sin del av klager her til lands, og endte opp med vitnesbyrd fra over 1600 nordmenn.

– Vi takker alle som tok seg tid til å sende oss sine erfaringer med kontrollerne – disse klagene var helt avgjørende for at saken skulle få et så godt utfall, sier Iversen.

Thomas Iversen.Foto
Foto: Forbrukerrådet

Planlagt foreldelse

Forbrukerorganisasjonene så raskt dette som et tilfelle av såkalt «planlagt foreldelse», nemlig at et produkt produseres og selges av så lav kvalitet, eller med innebygde feil, at det er dømt å gå i stykker innenfor en kort tidsramme.

– Her bør andre selskaper bite seg merke i kommisjonens kunngjøring, sier Iversen. Planlagt foreldelse er uakseptabelt – det koster forbrukerne svært mye penger, samtidig som det bidrar til voksende fjell av elektronisk søppel. Dette er en seier både for forbrukerne, og for miljøet.

Får fortsatt selge kontrollene

Nintendo har nå måttet binde seg til å reparere alle Joy Cons som lider av driftproblemer, og det gjelder på livstid. Dette er selvfølgelig svært gode nyheter og norske og europeiske forbrukere. Selv sakens utfall er oppløftende, mener forbrukerorganisasjonene at en lovendring må til.

– Forbrukerne får reparert produktene sine gratis, og det er selvfølgelig flott. Men Nintendo kan fortsatt selge kontrollerne med den eksisterende feilen. Så et dårlig og lite holdbart produkt fortsetter dermed å produseres og tillates på markedet, forteller Iversen.

De europeiske forbrukerorganisasjonene håper den koordinerte Nintendo-aksjonen kan bidra til endringer i regelverket som gjør det ulovlig å selge produkter av kjent lav kvalitet, eller med innebygde feil.

Har du en Joy Con som er ødelagt å grunn av drifting? Ta den med til butikken du kjøpte den i og krev å få utbedret feilen gratis. Vis gjerne til denne pressemeldingen.

nærbilde av kommunikasjonsrådgiver Maren Struksnæs.Foto

Maren Van Buren Struksnæs

Kommunikasjonsrådgiver – forbrukerrettigheter og digitale spill

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker