Økonomi

Handler fond på egen hånd

25. februar, 2019

Tre av fire som kjøper fond i Norge, klarer seg fint uten bankrådgiver, viser en undersøkelse fra Forbrukerrådet. Sju av ti har internett som sin rådgiver når de kjøper fond.

Undersøkelsen viser at forbrukere i Norge relativt lett finner informasjon og kjøper fond på egen hånd. Forbrukerne er digitalt modne, de ordner og fikser og klarer seg selv. Det mener Forbrukerrådet bør gjenspeiles i gebyrene.

– Når bankens ansatte erstattes av selvbetjeningsløsninger og roboter, er det naturlig at kundene får ta del i kostnadsreduksjonen ved at fondsgebyrene reduseres. DNB går foran og reduserer prisene kraftig ved inngangen til 2018. Vi forventer at de andre bankene vil følge på. Om de ikke gjør det, priser de seg trolig ut av markedet, forteller fagdirektør for finans i Forbrukerrådet Jorge Jensen.

Når fondssparerne selv navigerer i fondsuniverset igjennom bankenes nettsider, stiller det også krav til selvhjelpsverktøyene og robotene som erstatter bankens ansatte.

– Her er det viktig at bankene holder tritt med utviklingen, og tilbyr fondssparerne gode verktøy som gjør det mulig for dem enkelt å holde oversikt, sier Jensen.

Jorge jensen.foto

Mange stoler på nettbanken

De fleste som sparer i fond, er fremdeles lojale til banken sin. Over halvparten i undersøkelsen opplyser at de kjøper fond fra bankens nettside, og en god del kunder kunne nok ha godt av å sammenligne tilbudene som er tilgjengelige.

– Selv om du føler deg trygg i nettbanken, er det lurt å sjekke tilbudene i andre banker. Det er ingen grunn til å være lojal mot banken din dersom gebyrene spiser mer enn de burde av pensjonssparingen din, sier Jensen.

Et godt tips til sparerne er å sjekke finansportalen.no, som har oversikt over fond som selges i Norge.

Gebyrer spiser av gevinsten

Undersøkelsen viser at halvparten av de som kjøper fond, ikke vet forskjellen mellom billigvarianten indeksfond eller den dyre varianten aktivt fond. Velger du aktivt fond, er gebyret nærmere seks ganger høyere.

– Gebyrene tar derfor et godt kakestykke av avkastningen din. Dette underkommuniseres av flere bankrådgivere. Indeksfond er langt billigere enn aktive fond, og vil for de fleste småsparere være et langt bedre alternativ, forteller Jensen.

nærbilde av kommunikasjonsrådgiver Maren Struksnæs.Foto

Maren Van Buren Struksnæs

Kommunikasjonsrådgiver – forbrukerrettigheter og digitale spill

Abonner på vårt nyhetsvarsel