Sjekk hvordan du ligger an med pensjonen

22. mai, 2023

Sjekk hva du kan forvente i pensjon, og gjør enkle grep for en mer robust økonomi den dagen du blir pensjonist. 

Forbrukerrådet deltar i et prosjektsamarbeid med Norsk Pensjon, LO, NHO, NAV, Finans Norge, Statens pensjonskasse, AksjeNorge og Senter for seniorpolitikk. Målet er å få forbrukere til å ta kontroll på egen pensjon og å øke sin egen kunnskap om hvilke valgmuligheter den enkelte har knyttet til sin egen tjenestepensjon. Kampanjen er finansiert av Finansmarkedsfondet.  

–Vi anbefaler alle å logge på minpensjon.no og sjekke sin prognose for alderspensjon. Der vil du kunne se både opptjening i folketrygden og pensjon du har opparbeidet deg gjennom arbeidsforhold, sier fagdirektør Jorge jensen i Forbrukerrådet.

Egen pensjonskonto? 

Jobber du i en privat bedrift har din arbeidsgiver mest sannsynlig valgt såkalt innskuddspensjon. I så fall har du fått din egen pensjonskonto og kan selv bestemme hvem som skal ta vare på pensjonspengene dine.  

–Du kan bestemme hvor mye av pengene du ønsker å ha i aksjemarkedet. Er det lenge til du skal ta pensjonspengene, 10 år eller mer, er det fornuftig å ha en høy andel aksjer i pensjonssparingen. Det kan komme svingninger underveis, men over tid er den forventede avkastningen høyere for aksjefond enn for rente- og kombinasjonsfond, sier Jorge Jensen.  

–Du er uansett tjent med å velge et selskap som har lave gebyrer. Ikke glem at lavere gebyrer gir deg mer i pensjon. 

På Forbrukerrådets markedsportal Finansportalen får du full oversikt over selskapene du kan velge blant til din egen pensjonskonto. 

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker