Mat

Fluorfritt betyr fluorfritt

27. september, 2017

Retten til trygge produkter er en grunnleggende forbrukerrettighet. Tre barnejakker som sa de var fluorfrie, har nå fått reklametilsynet Forbrukerombudet mot seg.

— Det er alvorlig når jakken ikke stemmer med markedsføringen. Dette viser at når foreldre går ut for å handle til barna sine, står de i realiteten rådløse i butikken. De kan fort bli lurt når de tror de velger fluorfritt. De kan jo ikke sjekke jakken på et laboratorium som vi har gjort, sier fagdirektør for handel Gunstein Instefjord.

I juli gjorde vi en test som viste at åtte av ni jakker hadde inneholdt fluorerte stoffer, der i blant jakkene fra Bergans, Didrikson og Kaxs som påsto at de var flurofri.

Barnejakker.Foto

Se hele jakketesten her

Fluorstoffer er forbundet med alvorlige følger som kreft, spontanabort og fosterskader. I forbindelse med flurofunnene testen meldte vi jakkene inn for villedende markedsføring. Nå har Forbrukerombudet konkludert med at de ikke kan kalle seg fluorfrie og det er vi glade for:

— Det sier seg selv at hvis man skriver ingen fluorstoffer, så skal det ikke være fluorstoffer. Vedtaket gjør at produsentene vil sikre rutinene sine slik at jakken blir fluorfri. Det er en viktig at informasjon som gis til forbrukerne er korrekt, kommenterer Instefjord.

Her kan du lese om vedtaket til Forbrukerombudet.

Intervju?

Kontakt fagdirektør Gunstein Instefjord, tlf. 905 96 780

Abonner på vårt nyhetsvarsel