Siste nytt

Forbrukerrådet ber deg sjekke radioen i din nye bil

19. januar, 2017

I løpet av 2017 går de riksdekkende radiokanalene fra å sende på FM til DAB+. Vil du ha selskap av kjente stemmer i din nye bil, bør du derfor undersøke hva slags radio som følger med.

Nordland fylke var først ute med overgangen 11. januar, og resten av landet følger på fremover.

Forbrukerrådet anbefaler altså å sjekke at du kan høre dine favorittkanaler i din nye bil.

– Pass på at den har DAB+ hvis det er viktig for deg å høre NRK, P4 og Radio Norge på tur. Lokalradioene forblir imidlertid på FM-nettet, så det blir ikke helt livløst der, presiserer Ann Hege Skogly, som er kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet.

På forbrukerrådet.no finner du en gratis kontrakt for bilhandel mellom privatpersoner, og den har et eget punkt for radio, så du skal vite hva du kjøper. Skogly forteller at profesjonelle selgere har et spesielt ansvar for å gi alle viktige opplysninger om bilen:

– Det har lenge vært kjent at de riksdekkende kanalene ville forlate FM-nettet så sant visse premisser ble oppfylt, og derfor skal selgerne ha fortalt kundene sine dette.

Håper alle forbrukere har fått beskjed

Forbrukerrådet håper at det ikke kommer overraskende på forbrukerne at de riksdekkende radiokanalene etterlater seg sus og skurr på FM-båndet i år.

– God informasjon er alfa og omega. Her har Medietilsynet gjort en jobb med å minne bil- og elektronikkbransjen på at det var godt mulig det bare ble lokalradioer å høre på FM fra 2017, forteller Ann Hege Skogly.

Dersom du har kjøpt en radio uten DAB+ uten å få høre om teknologiskiftet, kan det være grunn til å klage. Blir du ikke enig med bilselgeren, kan du klage til Forbrukerrådet.

– I så fall kan vi forsøke å finne en løsning begge parter kan leve med. Hva det er, vil variere fra sak til sak, men det kan for eksempel være snakk om adapter, eller utskiftning av radio.

Hun legger til at for profesjonelle selgere er klagefristen fem år. Har du kjøpt noe av en privatperson, er den to år, men du kan ikke forvente at han har den samme kunnskapen, og dermed det samme ansvaret, som en næringsdrivende.

Medietilsynets nettsider finner du viktige opplysninger om slukkeplan, dekning og praktiske råd.

Landevei med bil.Foto

Visste du at…

…du bør hente inn DAB-kanalene på nytt etter 11. januar?

Trykk «scan», «full scan» eller «rescan». På noen radioer kan det også være nødvendig å gjenopprette fabrikkinnstillingene.

Presse

Høyoppløselig foto

Foto | Ole Walter Jacobsen

Abonner på vårt nyhetsvarsel