Siste nytt

Forbrukerrådet hjelper småsparere til retten mot Acta

8. september, 2014

Forbrukerrådet går sammen med småsparere til retten med fem saker mot Acta Kapitalforvaltning og Acta Asset Management. Klagerne har fått medhold i Finansklagenemnda om at Acta hadde gitt dem dårlige råd før investeringer – men Acta betaler allikevel ikke.

– Acta må gjøre opp etter å ha tapt i Finansklagenemnda. Vi har ingen forståelse for at man ikke aksepterer vedtakene i nemnda, sier Forbrukerrådets direktør Randi Flesland.

Har ikke akseptert og gjort opp

Småsparerne har alle helt eller delvis vunnet frem med sine klager mot Acta i Finansklagenemnda. Men Acta har ikke akseptert avgjørelsene og har ikke gjort opp. Det er tale om tap på flere hundre tusen kroner for flere av klagerne. Mange tok opp lån for å finansiere investeringene.

Alle sakene er fra den store bunken klager som behandles i nemnda i kjølvannet av Røeggen-saken. Forbrukerrådet og Røeggen vant i Høyesterett i mars 2013 fram mot DNB i sin klage etter mange års kamp, etter å ha kjøpt strukturerte spareprodukter i DNB.

Men sakene Forbrukerrådet og småsparerne nå tar til retten, gjelder for det meste salg av investeringer i aksjeselskaper, og om rådgivingen var mangelfull eller ikke egnet for kundene.

Samarbeider med advokatfirma

Forbrukerrådet har i de nye sakene inngått et samarbeid med advokatfirmaet Wikborg Rein & Co – og tar sikte på å være partshjelper i de fem rettssakene om Actas investeringsrådgivning.

Wikborg Rein & Co påtar seg ansvaret som prosessfullmektig for klagerne.

Stortinget vedtok tidligere i år, etter et forslag fra Forbrukerrådet i Finanskriseutvalget, at banker som ikke frivillig følger klagenemndas uttalelser når kunden vinner, selv må ta regningen for rettssaken.

Men Finansdepartementet bestemte at forskriften først trådte i kraft fra1. juli – og bare gjelder for saker som er klaget inn for nemnda etter denne datoen. Acta slipper dermed unna denne kostnaden.

– For hver rettssak har Forbrukerrådet derfor påtatt seg evt å dekke 200 000 kroner av motpartens saksomkostninger, opplyser direktør Randi Flesland.

Kontakt:

Direktør Randi Flesland
Mob 911 01 420

Tidslinje i Røeggen-saken 

Dom i Røeggen-saken  

Abonner på vårt nyhetsvarsel