Forbrukerrådet: Momsen på bruktkjøp må fjernes

6. desember, 2023

En fersk undersøkelse viser at to tredeler av nordmenn kjøper brukte julegaver for å spare penger. Forbrukerrådet mener at momsen på bruktkjøp bør fjernes slik at enda flere vurderer å legge rimeligere og mer miljøvennlige julegaver under treet.

Undersøkelsen som er utført av YouGov for Forbrukerrådet, viser at 65 prosent av de som ønsker å gi bort brukte julegaver i år, gjør det for å spare penger. 

— Spill på lag

Forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket oppfordrer Finansdepartementet til å fjerne momsen ved kjøp og salg av brukte varer, slik at enda flere vurderer å legge julegavehandelen til bruktmarkedet. 

Oversiktsbilde av en som pakker inn julegaver.foto
Halvparten av oss kan tenke seg å få brukte gaver til jul. Foto: Juliana Malta på Unsplash

— Driver du en bruktbutikk må du betale moms for hvert eneste produkt du selger. Dette er altså varer som det allerede er betalt moms for, og vi mener det er urimelig at myndighetene trer denne dobbeltavgiften ned over hodet på forhandlerne, sier Blyverket, og fortsetter:

— Næringsminister Vestre har tidligere uttalt at han skal gå etter alt som hindrer overgangen til en sirkulær økonomi. Nå må finansminister Vedum spille på lag med kollegaer og endre skattepolitikken for brukthandlerne. Dobbel moms for bruktforhandlere er ikke bare forbruker- og miljøfiendtlig, den er jo stikk i strid med miljømålene, sier Blyverket. 

Kutt momsen, spar penger og miljø

Undersøkelsen viser at økonomi er hovedgrunnen til å kjøpe brukt. Derfor mener Blyverket at å gjøre det enda rimeligere er et smart tiltak for å øke brukthandelen.

— Dersom forhandlerne slipper denne doble beskatningen, vil det gjøre det enda rimeligere for deg og meg å handle brukt. Da ville nok flere valgt å legge større deler av julehandelen hos brukthandlere. Ikke bare er det en stor gevinst for lommeboka og miljøet, sier hun, og legger til:

— Å fjerne denne dobbelmomsen vil gjøre det adskillig mindre komplisert å både starte og drive en bruktbutikk. Dette er aktører vi trenger flere av, slik at vi forbrukere i større grad kan velge brukt fremfor å bare kjøpe nytt. 

Inger Lise Blyverket.Foto
Inger Lise Blyverket. Foto: John Trygve Tollefsen

Bedre byttemuligheter kan gi mer bruktkjøp

Er buksa du har fått for trang? Eller for lang? Eller for lang og trang på én gang? I etterkant av julaften opplever mange forhandlere et rush av kunder som ønsker å bytte julegavene sine. 

I undersøkelsen utført for Forbrukerrådet kommer det frem at hele 33 prosent ville handlet mer brukte julegaver dersom bytteordningene var bedre. Forbrukerrådet oppfordrer derfor bruktbutikkene til å være rause med bytteordningene i dagene og ukene etter julaften:

— Gi kunden mulighet til å bytte julegaven i et annet produkt, og opplys om dette i forkant av julerushet. En tredjedel av oss ville handlet mer brukte julegaver dersom byttemulighetene var bedre. En raus bytteordning er en lavthengende frukt å tilby pris- og miljøbevisste forbrukere, sier Blyverket.

Andreas Framnes.Foto

Andreas Framnes

Kommunikasjonsrådgiver – bærekraft

Last ned undersøkelsen her

Brukte julegaver 2023

Undersøkelsen er gjennomført av analyseinstituttet YouGov på oppdrag fra Forbrukerrådet. Det er i perioden 15 – 20-11-2023 gjennomført til sammen 1011 CAWI-intervjuer med personer i alderen 18+ år.

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker