Siste nytt

Gi din kjære mulighet til å bytte gaven

5. desember, 2018

En undersøkelse Forbrukerrådet har gjort, viser at nesten to av fem (38 prosent) har byttet julegaver de siste to årene. Det er de yngste som bytter mest.

Eldre ektepar med byttelapp.Foto

– Når du har gitt en fin genser til jul, er det viktig at den kan brukes. Med bytteretten i romjula, eller byttelapp under papiret, så slipper du at gaven din blir gitt videre eller ender i skapet, sier fungerende direktør for kommunikasjon og digitale tjenester, Pia Cecilie Høst.

Her kan du lese om forskjellen mellom bytterett, angrerett og garantier.

Legg ved byttelapp

Er du en som spør etter byttelapp i forbindelse med gavekjøp, er du ikke alene. En undersøkelse viser at over halvparten legger ved byttelapp, og det er de eldre som er flinkest.

– Selv om bytteretten er fast praksis i romjulen, så anbefaler vi alle å legge ved byttelapp. Der står det blant annet hvor gaven kan byttes, og hvor lenge bytteretten varer, kan Høst fortelle.

Se etter byttelapp med ekstra service

Hensikten med bytteretten er at du skal kunne bytte til riktig størrelse eller en annen vare til samme pris. Det er også meningen at butikken skal kunne selge varen videre, slik at emballasje må følge med.  Er det snakk om for eksempel undertøy, må emballasjen være hel og ubrutt. Hvis ikke, mister du bytteretten.

– I dag får du svært ofte gode garantier, som åpent kjøp, hvor du får pengene tilbake. Eller fornøydhetsgaranti hvor du til og med kan få byttet varen etter bruk. Dette er ekstra service som butikkene gir for å få flere kunder, sier Høst

Rettigheter ved feil

Hvis det er en feil med gaven, så har du rett på reparasjon. Kan den ikke repareres, har du rett på ny vare eller pengene tilbake.

– Du har de samme rettighetene uavhengig av om varen er kjøpt i butikk, eller på nettet. I Norge kan du klage i minst to til fem år. Er gaven kjøpt i EU, er det forskjellige grenser for hvor lenge du kan klage, men i alle tilfeller i minst to år. Legg ved kvitteringen eller annet bevis på hvor gaven er kjøpt og hva den kostet, sier Høst.

Forbrukerrådet kan gi råd og veiledning. Vi kan også mekle i saken din om du blir uenig med butikken og ikke kommer noen vei, avslutter Pia Cecilie Høst.

Bytteråd

  • Sjekk bytteregler før gavekjøp
  • Legg ved byttelapp
  • Du har bytterett i romjulen
  • Forbrukerrådet kan gi råd og veiledning
Abonner på vårt nyhetsvarsel