Strøm

Historisk strømseier i Stortinget 

30. april, 2021

Det vil bli svært mye enklere å være strømkunde etter at et samlet Storting har blitt enige om tiltak for et mer forbrukervennlig strømmarked.

– Dette er en historisk dag for norske strømkunder. Vedtakene vil sikre et strømmarked der forbrukerne enkelt kan velge de beste avtalene uten å risikere å bli lurt, sier direktør i Forbrukerrådet Inger Lise Blyverket. 

– I dagens strømmarked er det er nesten umulig å sammenligne strømprisene. Kundene aner rett og slett ikke hva som er en billig og hva som er en dyr strømavtale. De aner heller ikke hva som er en kortvarig og hva som er en varig pris. Dette vil det nå bli en slutt på.  

Inger Lise Blyverket.Foto

Partiene på Stortinget pålegger nå regjeringen å innføre flere tiltak  

  • Det må komme på plass en enkel og enhetlig pris på alle avtaler, på samme måte som effektiv rente på lån eller literpris på bensin.  
  • Det må være obligatorisk å opplyse om hvor lenge prisen på en strømavtale minimum varer.  
  • Det må bli krav om at strømsalgselskapene, ved endring av avtale, skal opplyse strømkundene i god tid og gjennom tydelig merket informasjon 

Den nye prisinformasjonen skal opplyses på strømregningen og ved alt salg og markedsføring av strøm. 

– Dette har vi i Forbrukerrådet kjempet for i lang tid og jeg gir honnør til alle partiene som nå sikrer at dette kommer på plass, sier Inger Lise Blyverket. 

Det var Fremskrittspartiet som tidligere i år fremmet representantforslaget om det norske strømmarkedet.

– Forbrukerrådet vil følge opp dette tett og håper regjeringen vil levere raskt. Den jevne forbruker kan spare tusenvis på å velge rett strømavtale. Med å sikre korrekt og god informasjon til strømkundene kan Stortinget nå ha bidratt til lavere strømregninger for svær mange. 

– Nesten halvparten av norske strømkunder føler seg lurt når de har kjøpt strøm. Det er derfor et stort behov for mer og bedre prisinformasjon. Bare én av fire forbrukere vet hva de selv betaler for strømmen, og kun én av ti vet hva markedsprisen er, sier Inger Lise Blyverket. 

Bilde av ansatt: Øyvind Herseth Kaldestad.Foto

Øyvind H. Kaldestad

Kommunikasjonsrådgiver – digitale rettigheter og strøm

Abonner på vårt nyhetsvarsel