Siste nytt

Hormonsjekk-appen klar for lagmannsretten

22. oktober, 2014

Forbrukerrådet og Naturlig valg møtes i lagmansretten 23. oktober. Den tidligere importøren av A-creme mener hormonsjekk-appen har påført selskapet tap og krever at dette blir erstattet.

Høsten 2011 lanserte Forbrukerrådet appen Hormonsjekk, som gjør det enklere for forbrukerne å finne ut hvilke hudpleieprodukter som inneholder hormonforstyrrende stoffer.

Naturlig valg mente at forbrukerne valgte vekk deres produkt som følge av appen, og gikk til søksmål mot Forbrukerrådet.

Tingretten gav ikke selskapet medhold og viste til at Forbrukerrådet har satt søkelys på et alvorlig tema, og er i sin fulle rett til å sikre at forbrukerne kan ta trygge valg. Naturlig valg bestemte seg for å anke avgjørelsen inn for lagmannsretten.

Krystallklar dom

– Dommen fra tingretten er krystallklar. Forbrukerrådet er i sin fulle rett til å sette forbrukerne i stand til å være føre var og velge bort produkter de ikke ønsker, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet.

– Hvis salget av A-creme har gått ned, er det fordi forbrukerne selv har valgt bort produktet. Dette er de selvfølgelig i sin fulle rett til å gjøre.

Bilde av ansatt: Øyvind Herseth Kaldestad.Foto

Øyvind H. Kaldestad

Kommunikasjonsrådgiver – digitale rettigheter og strøm

Om hormonsjekken

Hormonsjekk-appen informerer om EUs liste over stoffer som mistenkes å ha hormonforstyrrende effekt på mennesker. A-creme inneholder methylparaben, som er ett av stoffene på denne listen.

Bakgrunnen for lanseringen av Hormonsjekk er at Forbrukerrådet ønsker en strengere regulering av hormonforstyrrende stoffer med utgangspunkt i føre-var-prinsippet.

Appen har vunnet en rekke priser, er lastet ned 200 000 ganger og er blitt brukt til å sjekke over 3,5 millioner produkter.

Abonner på vårt nyhetsvarsel