Mat

Krever slutt på 3 for 2

28. september, 2020

Matsvinnet skal halveres innen 2030. Forbrukerrådet mener det trengs flere tiltak som gjør det enklere for forbrukerne å kaste mindre mat.

Tirsdag 29. september er FNs internasjonale matsvinndag. 4 av 5 nordmenn ønsker å leve mer bærekraftig og redusert matsvinn er et mål for mange, ifølge Opinions undersøkelse «Forbruker og bærekraft 2020».

−  Det å redusere matsvinnet hjemme er noe mange ønsker, men det oppleves som vanskelig i hverdagen. En av årsakene er at vi blir lurt til å handle inn mer mat enn vi trenger på grunn av mersalgskampanjer og fristende 3-for-2-tilbud, sier Inger Lise Blyverket som er direktør i Forbrukerrådet.

Hvordan butikkene priser og pakker maten spiller en vesentlig rolle, sier Blyverket, som mener at produsenter og matkjeder må gjøre det enklere for forbruker å kaste mindre mat.

Gjør det enklere for forbruker

På husholdningsnivå kaster vi spiselig mat tilsvarende 42 kilo per person i året. Dette er ikke et ansvar som kan overlates til forbrukerne alene.

Dame med handlekurv på butikken.Foto

− Kjedene har lenge snakket om å slutte med mersalg og 3-for-2, men dette gjøres fortsatt i utstrakt grad. Dette må de nå slutte med. Forbrukerne må i større grad få bestemme hvor store kvanta de vil kjøpe, sier Blyverket.

− Vi etterlyser også flere gode løsninger for emballasje og – ikke minst mindre forpakninger – og mer løsvektsalg. Dette vil møte forbrukernes ønsker og behov, og bidra til redusert matsvinn ved at folk bare handler det de trenger, sier Blyverket.

Målene som myndigheter og en samlet matbransje har forpliktet seg til i den frivillige bransjeavtalen for redusert matsvinn er 30 prosent reduksjon innen 2025 og 50 prosent innen 2030. Forbrukerrådet mener det må jobbes enda mer målrettet for å nå målene.

− For å nå målene om redusert matsvinn må alle ta større ansvar, konkluderer Inger Lise Blyverket.

Bilde av ansatt: Henrik Ebne.Foto

Henrik Ebne

Kommunikasjonsrådgiver forbrukerrettigheter

Abonner på vårt nyhetsvarsel