Økonomi

Nå kan du velge svanemerket fond

14. juni, 2018

Nå blir det enklere å velge fond basert på bærekraft og etikk. KLP tilbyr nå som første selskap i Norge, svanemerket fond.

Frem til i dag har bankene selv administrert merkingen av sine fond. Med Svanemerket sikres det nå en nøytral tredjeparts kontroll av påstandene og prinsippene for tildeling.

Person holder en liten jordklode.foto

– Det er flott at Svanemerket nå også finnes i fondsmarkedet. Merket er anerkjent og vil være til god hjelp for alle som ønsker å velge fond basert på bærekraft, sier fagdirektør Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet.

– Det er også gledelig å se at det første svanemerkede fondet er et globalt, indeksfond. I motsetning til dyrere, aktivt forvaltede fond, har det vist seg at det er her de fleste får mest igjen for sparepengene sine.

Mer bærekraftige investeringer

Forvalteren av et svanemerket investeringsfond bruker kapitalen og eierskapet til å påvirke de bedriftene fondet investerer i, til å utvikle seg i mer bærekraftig retning. Dette gjøres blant annet gjennom ekskludering og inkludering av type virksomheter, åpenhet om fondets investeringer og aktiv påvirkning av selskapene i porteføljen.

– At fondet har en tung bærekraftsprofil kan også vise seg å være en økonomisk fordel for sparerne. Utredninger  har tidligere konkludert med at fond med bærekraftskriterier presterer omtrent like godt eller bedre enn fond som ikke vektlegger bærekraft, sier Jorge Jensen.

Bilde av ansatt: Øyvind Herseth Kaldestad.Foto

Øyvind H. Kaldestad

Kommunikasjonsrådgiver – digitale rettigheter og strøm

Abonner på vårt nyhetsvarsel