Siste nytt

Slik bytter du julegaver

26. desember, 2021

Vanligvis må man bytte julegaver i romjulen, men koronarestriksjoner gjør at det kan være lurt å be om utvidet byttefrist, mener Forbrukerrådet.

– Det å bytte julegaver er ingen lovfestet rettighet, men det er tradisjon at butikkene tilbyr folk å bytte gaver i romjulen. Det er derfor butikkenes bytteregler som gjelder, og de varierer fra butikk til butikk, forklarer forbrukerjurist Caroline Skarderud i Forbrukerrådet.

Noen butikker tilbyr kun bytte i romjulen før januarsalget starter. Andre har lengre frister.
Halvparten av oss bytter en eller flere julegaver. Selv om du trodde du hadde kjøpt akkurat den jakken barnebarnet ønsker seg, kan jo størrelsen eller fargen være feil. Noen enkle grep kan gjøre det lettere for både giver og mottaker å få byttet julegaver. Mange butikker har utvidet fristen for bytte av gaver, men det kan likevel være greit å spørre om byttereglene mens du handler julegavene.

Julegave holdt av barnehender


Tenk bytte hele veien


For å være sikker på at gaven blir satt pris på, er det lurt å tenke på byttemuligheter både når man kjøper og pakker opp gaver.
– Hovedregelen for å få bytte en gave er at butikkene skal kunne selge varen på nytt. I tillegg vil butikkene gjerne være sikre på at det som skal byttes faktisk er kjøpt i butikken, sier Skarderud som har følgende råd for bytte av julegaver:

  • Be alltid om byttelapp når du handler julegaver. Ta vare på kvitteringene også. Det samme gjelder i nettbutikkene.
  • Hvis du pakker opp en gave som du ser at du ønsker å bytte, så la varen være i originalemballasjen. La alle lapper og merker sitte på.
  • Sjekk om byttelappen har en tidsfrist. Hvis den har lang gyldighet, er det lurt å vente med å bytte til over nyttår. Om det ikke er angitt noen byttefrist, bør man bytte i romjulen. Husk å ta med byttelapp eller kvittering.
  • Handler du på nett, så sjekk hvilken byttefrist som gjelder og om du må betale porto.

Anbefaler lang byttetid

For å hindre tettpakkede butikker i romjulen ønsker Forbrukerrådet at butikkene utvider byttefristen.
– Vanligvis er butikkene fulle av folk som skal bytte gaver i romjulen. Dette er uheldig med tanke på koronasmitte, både for oss kunder og ansatte. Å spre gavebyttingen over tid er derfor lurt for alle parter også i år, sier Skarderud som oppfordrer butikkene til å utvide byttefristen i år.

Bilde av ansatt: Henrik Ebne.Foto

Henrik Ebne

Kommunikasjonsrådgiver forbrukerrettigheter

Abonner på vårt nyhetsvarsel