Siste nytt

Svakt forbrukervern hos helse- og treningsapper

23. februar, 2016

Helse- og treningsapper deler brukerdata i reklameøyemed, kan lagre brukerdata etter at kontoen er avsluttet, og sporer deg når appen ikke er i bruk, viser en undersøkelse fra Forbrukerrådet.

Les mer om Forbrukerrådets kampanje #appfail

Press release in English

Helse- og treningsapper kan være viktige verktøy for å komme i bedre form og få økt kontroll over kostholdet. Samtidig forbeholder flere av appene seg vide rettigheter for bruk av treningsdata.

– Selskapenes vilkår og praksis bryter grunnleggende forbruker- og personvern. Vi frykter også at informasjonen kan bli benyttet til uheldig, direkte markedsføring og prisdiskriminering, sier fagdirektør Finn Myrstad.

Forbrukerrådet har i gjennomgangen undersøkt trenings- og helseappene Endomondo, Runkeeper, Strava, Lifesum og MyFitnessPal.

Informasjon
Samling av app-ikoner.grafikk. Brukerne kan trekke tilbake lisensen til brukergenerert innhold 
Endomondo Rødt kryss. Ikon.
 Runkeeper Rødt kryss. Ikon.
 Strava Rødt kryss. Ikon.
 Lifesum Grønn hake. Ikon.
MyFitnessPal Rødt kryss. Ikon.

Se flere resultater

MyFitnessPal kommer dårligst ut

Alle appene har mye å gå på når det gjelder forbrukervern, men kaloritelleren MyFitnessPal utmerker seg i negativ retning, delvis på grunn av lange og utilgjengelige vilkår, som kan endres når som helst uten varsel.

MyFitnessPal forbeholder seg også blant annet retten til å kunne benytte brukernes navn og profilbilder og til hva de måtte ønske – og det til evig tid.

– Informasjon knyttet til slike tjenester kan være svært private, og brukerne skal kunne forvente at informasjonen ikke ender opp med å bli misbrukt eller delt med andre, sier Finn Myrstad.

Sporer deg også når appen ikke er i bruk

Tekniske tester utført av SINTEF på oppdrag fra Forbrukerrådet viser at data spres til et utall av aktører.

Testen avdekket også at Runkeeper og MyFitnessPal sporer brukerne også når appen ikke er i bruk. Endomondo går også så langt at den ber om iPhone-brukeres lokasjon når appen ikke er i bruk.

– Vi forstår ikke hvorfor Runkeeper og Endomondo trenger å vite hvor brukerne befinner seg utenom treningen. Å spore brukere døgnet rundt kan kun rettferdiggjøres hvis dette er sentralt for at appen skal fungere, og at dataene kun benyttes til dette, sier Finn Myrstad.

Ber appene skjerpe seg

Forbrukerrådet gjennomgår vinteren 2016 en rekke apper for å sjekke hvordan forbruker- og personvernet er ivaretatt, og vil legge frem en samlet rapport før påske.

– Hensikten med vår app-kampanje er ikke å skremme brukerne, men skape økt bevissthet om hva vi takker ja til. Vi ønsker samtidig å legge press på app-tilbyderne for å få mer forbrukervennlige løsninger, sier Finn Myrstad.

– Vi håper flest mulig blir med og sier ifra at appenes praksis ikke er greie. Det skal ikke være slik at man sier fra seg grunnleggende forbrukervern for å benytte en app.

.iframe-container { margin-top: 30px; position: relative; height: 660px; overflow: hidden;} .iframe-container iframe { position: absolute; top:0; left: 0; height: 100%; width: 1px; min-width: 100%; *width: 100%; }

Bilde av ansatt: Øyvind Herseth Kaldestad.Foto

Øyvind H. Kaldestad

Kommunikasjonsrådgiver – digitale rettigheter og strøm

Abonner på vårt nyhetsvarsel