Siste nytt

Ta grep om renten på boliglånet

27. februar, 2018

Rentene er på vei opp. Mange risikerer økonomiske problemer når boliglånet blir dyrere. På finansportalen.no kan du bremse renteøkningen din, eller kanskje er det lurt å binde renten.

Selv om dagens renter er historisk lave, har mange strukket rentestrikken langt for å komme seg inn på boligmarkedet de siste årene. Og hvis budsjettet er trangt med 2–3 prosent rente, vil de varslede renteøkningene slite på privatøkonomien. Derfor er det lurt å ta grep før de første vinduskonvoluttene om renteøkning begynner å dumpe ned i postkassen. Finansportalen og Forbrukerrådet hjelper deg til å holde kostnadene på boliglånet nede.

Ta grep nå

Nesten alle boliglån i Norge har flytende rente, noe som betyr at bokostnadene raskt øker når rentenivået stiger.

– Undersøkelser fra bankene viser at veldig mange vil slite økonomisk om renten stiger med én prosent, sier Elisabeth Realfsen, som er fagansvarlig for Finansportalen i Forbrukerrådet.

Å følge med på lånekostnadene hos Finansportalen og prute eller bytte er lønnsomt.

Forbrukerrådets siste undersøkelse om folks bytte av finansielle tjenester, viser at 35 prosent sparte mer enn fem tusen kroner årlig ved å flytte eller reforhandle banktjenester. Mange kan spare enda mer.

Par ser på papirer med rådgiver. Foto.

Betaler for mye

Vet du hvor mye du betaler for lånene dine, ikke bare i kroner, men også i prosent? Mange som har hatt lån en stund, tenker ikke over hva de betaler, siden lånekostnadene trekkes automatisk fra lønnskontoen hver måned. Etter en stund ender de fleste opp med å betale mer enn nødvendig.

– Det er mange som betaler én prosent mer enn de trenger. For et boliglån på tre millioner utgjør dette 30 000 kroner årlig i unødvendig rentekostnad. Penger som i stedet kunne brukes til å nedbetale ekstra på boliglånet, sier Realfsen, som anbefaler at man jevnlig sjekker at man ikke betaler for høy rente på finansportalen.no.

Sjekk og prut, eller bytt!

– Sjekk hvilken rente du har på boliglånet. Det er også lurt å sjekke hva tilsvarende boliger omsettes for, slik at du vet belåningsgrad og sikkerhet. Gå til finansportalen.no og se hvor billig du kan få boliglån med samme sikkerhet. Mange vil bli overrasket over hvor dårlige betingelser de har, sier Realfsen. Ofte er det fort gjort å spare betydelige beløp.

– Kontakt banken din og be dem matche beste tilbud på finansportalen.no. Hvis ikke, hjelper finansportalen.no deg med å bytte bank. Ekspertene spår at lånerenten skal opp, så det vil bli ekstra lønnsomt å følge med, sier Realfsen.

Vil du slippe jobben med å følge med og være sikret mot rentesjokk, kan fastrente være verdt å vurdere.

Vurder fastrente

– Fastrente betyr at du låser renten for en viss tid, ofte fem eller ti år. Da vet du akkurat hvor mye du skal betale for lånet hver måned, og du slipper renteøkninger i bindingstiden, forklarer Realfsen.

For tiden er også prisen på fastrentelån lav. Finansportalens oversikter viser små prisforskjeller mellom boliglån med flytende rente og fastrentelån med inntil 10 års bindingstid.

– Dermed kan det se ut som det er ganske billig for tiden å  forsikre seg mot rentesjokk for de neste årene. Sammenlikn prisene  på lån med både fast og flytende rente, og velg det som passer best for deg, sier Realfsen, som oppfordrer folk til å forberede seg på stigende rente.

Bilde av ansatt: Henrik Ebne.Foto

Henrik Ebne

Kommunikasjonsrådgiver forbrukerrettigheter

Abonner på vårt nyhetsvarsel