Tannkremtest: Styr unna Peppa Gris, Bamse og Flux 6+ til de aller minste

13. november, 2023

Forbrukerrådet har testet 33 tannkremer for det mistenkte kreftfremkallende stoffet titandioksid. Stoffet, som er forbudt å bruke i matvarer, fant vi i kjente tannkremer som Sensodyne, Solidox og Jordan, samt i barnetannkremene Bamse, Peppa Gris og Flux 6 +.

Titandioksid er et tilsetningsstoff som brukes blant annet for å gi hvit farge til produkter som maling, papir og tannkrem. Stoffet mistenkes å være gentoksisk og kreftfremkallende, og er forbudt å bruke i matvarer. Les mer om titandioksid i faktaboks.

Velg en barnetannkrem uten titandioksid

Det finnes heldigvis tannkremalternativer for barn uten titandioksid. Alle de svanemerkede barnetannkremene vi testet, var alle frie for stoffet. Som for eksempel disse:

produktfoto av barnetannkremer uten titandioksid.foto
Grønt fjes: Forbrukerrådet anbefaler at du kjøper en barnetannkrem uten titandioksid – slik som disse, fra hhv. Solidox, Jordan, Flux og Zendium.

NB: Produsenten Zendium har faset ut bruken av stoffet i alle sine tannkremer. Nye produkter uten titandioksid var i butikk fra mars 2023. Derfor kan være igjen gamle produkter i noen butikker og i baderomshyllene hjemme, og de vil se identiske ut.

Flere barnetannkremer med titandioksid

Vi finner stoffet titandioksid i tre tannkremer for barn: Peppa Gris, Flux 6+ og Bamse.

Produktfoto av testtapere barnetannkrem.foto
Styr unna: Disse barnetannkremene inneholder titandioksid og får rødt fjes i Forbrukerrådets test av tannkremer

Ingen av tannkremene vi testet fra produsentene Colgate og Zendium inneholder titandioksid, verken de til voksne eller barn. Barnetannkremene fra Jordan og Solidox inneholder heller ikke titandioksid, men det gjør voksentannkremene fra disse produsentene.

— Vi er bekymret for den totale mengden av skadelige stoffer som de mest sårbare, nemlig barn og unge, får i seg fra produkter de bruker daglig. Vi mener stoffer som er mistenkt helseskadelige må reguleres strengere enn i dag, sier tjenesteansvarlig for tester i Forbrukerrådet, seniorrådgiver Elin Vestrum.

Forbudt i mat og godteri

I 2021 konkluderte EUs mattrygghetsorgan, EFSA, med at titandioksid ikke lenger kan anses som trygt å bruke i mat, og stoffet ble derfor forbudt. Årsaken er at stoffet mistenkes å være gentoksisk og kreftfremkallende.

Enkelte studier antyder også effekt på nervesystemet, at stoffet kan påvirke immunsystemet og gi betennelser i kroppen. Stoffet er likevel fortsatt tillatt å bruke blant annet i kosmetikk, tannkrem og legemidler.

— Vi mener produsentene må ta ansvar og selv fase ut stoffer som mistenkes å ha alvorlig helseskadelig effekt. Slike stoffer hører ikke hjemme i hverdagsprodukter som for eksempel tannkrem, sier Vestrum.

Les ingredienslisten nøye

Hvis du ønsker å unngå titandioksid, hjelper det ikke å gå på apoteket for å kjøpe tannkrem. Vi fant mange tannkremer i apotekhyllene som inneholder stoffet. For å styre unna stoffet må du lese ingredienslista svært nøye.

Elin Vestrum.Foto
Elin Vestrum i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet/Helen Mehammer

Noen produsenter skriver faktisk ikke titandioksid på ingredienslista, selv om tuben inneholder stoffet. I stedet bruker produsentene CI-koden på titandioksid som er CI77891. Dette gjelder blant annet tannkremene fra Solidox som Orkla produserer, og det gjelder også tannkremene fra Coop Xtra og Rema 1000 i denne testen.

— Helse Norge anbefaler å pusse tennene med tannkrem to ganger daglig, også på de aller minste barna, fra frembrudd av første tann. Testen viser at det er fullt mulig å lage tannkrem uten å bruke titandioksid, så hvorfor ta sjansen og risikere at dette skader helsa til barn og unge, spør Vestrum.

— Tett dialog

Svanemerket har nylig innført et forbud mot titandioksid i tannkrem. Ikke alle produsentene har funnet noe alternativ ennå, men de må ha en plan for å fase det ut fra sine produkter dersom de vil beholde svanemerket på tannkremen sin.

— Vi jobber kontinuerlig med å skjerpe våre krav slik at det blir enkelt å ta gode valg for både helse og miljø. Vi har tett dialog med produsenter som har et svanemerket produkt, og det er vanlig prosedyre at de får litt tid på seg til å finne erstatninger til ingredienser vi forbyr, sier Aina Seland, miljøfagsjef i Svanemerket.

Dette betyr at du fortsatt kan finne enkelte svanemerkede tannkremer som inneholder titandioksid. I vår test fant vi to svanemerkede tannkremer fra Jordan som inneholdt stoffet. Ingen av de svanemerkede barnetannkremene i testen inneholdt titandioksid.

Andreas Framnes.Foto

Andreas Framnes

Kommunikasjonsrådgiver – bærekraft

Hva er titandioksid?

Tilsetningsstoffet titandioksid brukes blant annet for å gi hvit farge til produkter som maling, papir og tannkrem.

Det var tidligere brukt i matvarer som godteri, glasur, kake, dressing og tyggis. Det brukes også i solkrem. Titandioksid er et hvitt pulver som blir laget av stein som inneholder stoffet titan. Stoffet er ofte oppført som titandioksid, titanium dioxide, CI 77891 eller E 171 på ingredienslista.

I 2021 konkluderte EUs mattrygghetsorgan, EFSA, med at titandioksid ikke lenger kan anses som trygt å bruke i mat, og stoffet ble derfor forbudt. Årsaken er at stoffet mistenkes å være gentoksisk og kreftfremkallende.

Du kan lese enda mer om titandioksid på disse eksterne lenkene:

Her fra forskning.no

Og her fra European Food Safety Authority

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker