Test av müsli- og granola: Unngå sukkerbombene

16. november, 2023

Forbrukerrådet har testet 35 ulike müsli- og granolablandinger. Resultatene viser store prisforskjeller, og to av produktene inneholder like mye sukker som sjokolademuffins. Heldigvis finnes det sunne og rimelige alternativ også.

Mange tenker på müsli som et sunt alternativ til annen frokostblanding. Forbrukerrådets test av müsli og granola, viser at halvparten av produktene overskrider sukkergrensen som er tillatt i nøkkelhullsmerkede produkter. Det høye sukkerinnholdet, skyldes i stor grad en del tørket og søtet frukt og bær. 

Testvinnere: Mye av det sunne, lite av det usunne

Testvinnerene er Bare Bra Granola eple og kanel, AXA 4 korn, Bare Bra Granola uten tilsatt sukker kakao & bringebær, Urkraft Havregranola 4-korn, og Bare Bra Granola hasselnøtt og kokos. Felles for disse er at alle har høye andeler av fullkorn, høyt innhold av fiber og protein, og lavt innhold av sukker, mettet fett og salt. 

Produktfoto av musli- og granolatestens vinnere.foto
Er du ute etter en god start på dagen, er disse gode alternativ. Foto: Forbrukerrådet

Dyrt, relativt usunt og mange testtapere

Mange «kjemper» om sisteplassen. I testen finner vi hele sju produkter på bunn, med fire poeng.

– Tre fra Unil: Granola sjoklade & hasselnøtter, Eple & røde bær, Nøtter 

– To fra H & J Brüggen KG: Coop Müsli tropical, Coop Crunchy müsli yoghurt & jordbær 

– Én fra Läntmannen Ceralia A (Axa Gold müsli)

– Én frå Synnøve Finden (Granola honningristede pekannøtter

En solid dose sukker i skålen

Hele 51 prosent av produktene i testen overskrider grensen som er tillatt for nøkkelhullsmerkede frokostblandinger, hvor tilsatte sukkerarter skal være høyst 13 gram sukker per 100 gram. 

To av produktene – Coop Musli frukt og nøtter, og First Price crunchy musli har begge 26 gram med sukker per 100 gram müsli. Det betyr at det er mer sukker i disse enn i en sjokolademuffin fra Aunt Mabel (25 g sukker per 100 g).

Disse har greit med fiber og protein, men inneholder altså haugevis med sukker, og har generelt sett en høyere andel mettet fett.

Produktfoto av musli- og granolatestens to tapere.foto
Greit med fiber og protein, men en haug med sukker i disse müsliene. Foto: Forbrukerrådet

Både billig og dyrt på topp

Ønsker du en ernæringsrik start på dagen, har du altså mye å velge mellom, men til ganske så ulike priser. Prisspennet på de sunneste produktene i testen varierer fra 32 kroner til 101 kroner kiloen.

AXA 4 korn er testens rimeligste, med en kilopris på 32,89 kroner på kjøpetidspunktet. I tillegg inneholder dette produktet minst sukker av alle, er nest lavest på mettet fett, inneholder like mye (eller mer) protein enn de andre testvinnerne, er og hele 100 prosent fullkorn. 

Er du imidlertid på jakt etter mest mulig fiber, og lommeboka tillater det, bør du velge et annet produkt. Selv om AXA 4-korn inneholder greit med fiber, blir det på dette området «utklasset» av de øvrige testvinnerne. 

I den andre enden av prisskalaen for de sunneste produktene finner vi Bare Bra Granola eple og kanel og Bare Bra Granola kakao og bringebær med en pris på hhv. 99 kr og 101 kr per kilo. 

For øvrig er Jacobs Granola nøtter testens dyreste produkt uavhengig av testresultat. Granolaen har en kilopris på 147,74, altså over fire ganger så dyr som testvinneren AXA 4-korn. I tillegg har den det høyeste innholdet av mettet fett, på 5,8 gram og vesentlig mindre fiber, fullkorn og protein enn testvinnerne. 

Produktfoto av testens billigste og dyreste musli- og granolablandinger.foto
Stor forskjell i både pris og næringsinnhold fra hhv. AXA og Jacobs. Foto: Forbrukerrådet

Sukkerparadokset

Fordi mange av produktene har et høyt innhold av fiber, protein og fullkorn, er det flere frokostblandinger som kommer godt ut på den helhetlige testrangeringen – til tross for høyt sukkerinnhold. 

Produsentene bør redusere sukkermengden over hele linja, sier Aysha Grönberg, klinisk ernæringsfysiolog og seniorrådgiver i Forbrukerrådet. 

— Det er for mye sukker i musli- og granolablandinger. Halvparten av produktene vi har testet har så mye sukker at de ikke kan nøkkelhullsmerkes. Enkelte av blandingene har like høyt sukkerinnhold som bakverk, og den frokosten bør du styre unna om du er opptatt av å spise sunt, sier Grönberg.

Aysha Hussain.Foto
Aysha Grönberg. Foto: Forbrukerrådet

Hun anbefaler at man går for en av testvinnerne om man skal få en sunn start på dagen:

— Vårt tips når du skal velge müsli, granola eller andre typer frokostblandinger, er å gå for de som inneholder mest mulig fiber og fullkorn, og minst mulig sukker. 

Andreas Framnes.Foto

Andreas Framnes

Kommunikasjonsrådgiver – mat og helse

Om testen

I denne testen har vi sammenliknet 35 müsli- og granolablandinger som er å få kjøpt i de største matvarekjedene.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av mettet fett, sukker, fiber, salt og fullkorn.

Mye fiber og fullkorn har trukket opp, mens innholdet av sukker, mettet fett og salt har trukket ned.

Produktene er vektet og rangert i forhold til hverandre.

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker