Test av müslibarer: Så sunt som du tror?

13. juni, 2023

Forbrukerrådet har testet 25 müslibarer som blir solgt hos de største dagligvarekjedene. Testresultatene viser et enormt sprik mellom produktene, og at du risikerer å spise godteri til mellommåltid om du velger feil.

Fem muslibarer på en brødfjøl, dandert med nøtter, kli og bær.foto

Selv om müslibarer er små i størrelse, inneholder flere av produktene vi har testet like mye sukker som godteri, og samtidig lite fiber og protein. Denne kombinasjonen gjør at de fleste ikke en gang vil merke at de har spist etter å ha inntatt en av disse barene.

Unntaket er mellombarer som inneholder nøtter. Disse inneholder mer protein og mer umettet fett, noe som gjør at de metter bedre og lengre. I testen har lavt innhold av mettet fett og høyere innhold av fiber og protein trukket opp karakteren, mens høyere innhold av sukker, mettet fett og salt har trukket ned.

Tre müslibarer med 10 av 10 poeng

Av de 25 müslibarene som er testet, er det tre som utmerker seg som vinnere:

Produktfoto av müslibar-testens tre vinnere, fra UR-kraft og Perkier.foto

Best ut i testen kommer Urkraft Havrebar Jordbær og bringebær med sjokolade, Urkraft Havrebar Eple og rips med sjokolade og Perkier Salted Caramel & cacao. Alle har bra med protein, lite mettet fett, godt med fiber, og et greit innhold av sukker, sammenliknet med de andre müslibarene.

Om du ser på stykkpris, er produktene relativt billige (15-20 kr for en bar på 40 gram). Tar du utgangspunkt i kilopris, så er de likevel blant testens dyreste.

Se hele testen her

Dyrt og usunt i bunn

Spiser du en av testtaperne får du i deg mye sukker, lite fiber og protein – og dermed et usunt og lite mettende mellommåltid på farta.

Produktfoto av müslibar-testens tapere, fra Eldorado og Semper.foto

Eldorado MellomBar Kokos & sjokolade med fullkornsflak av havre og Semper Treat Rasperry flavoured glutenfri havner på bunn. Disse har det høyeste sukkerinnholdet i testen og er blant de laveste på rangstigen når det kommer til innhold av fiber og protein.

Sistnevnte fra Semper var også det dyreste produktet i testen, og inneholder nesten like mye sukker som en sjokoladeplate, og kun en tredjedel med protein.

Lurer deg trill rundt

— Man kan få inntrykk av at en müslibar er et sunt alternativ til et kjapt måltid på farten, med en emballasje full av halvsannheter om lite kalorier og andel fullkorn og havre, sier Gunstein Instefjord, leder for forbrukerpolitikk i Forbrukerrådet.

Han viser til en av testtaperne:

— Mellombar vekker assosiasjon om mellommåltid, men dette er ikke noe vi anbefaler å ta med på farten til verken deg selv eller barnet ditt, med mindre det er helgesnop.

Gunstein Instefjord.Foto
Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet. Foto: John Trygve Tollefsen

Se hele testen her.

Det er ikke ett fett

Fett finnes i veldig mange ulike matvarer, men mengden og sammensetningen av fettet varierer stort.

Det er ikke nødvendigvis den totale mengden fett som trekker ned produktets ernæringsmessige kvalitet, men hvor stor mengde av det totale fettet som er mettet. Umettet fett er sunt, og noe helsestyresmaktene anbefaler at vi skal spise mer av.

I dag oppgir de fleste produsenter bare mettet fett i listen over ingredienser. Dette gir ikke et godt nok bilde på næringssammensetningen i produktene. Forbrukerrådet etterlyser nå bedre informasjon på emballasjen.

— Vi mener det burde være obligatorisk for produsenter å oppgi andel umettet fett på alle matvarer, slik at du enkelt kan ta gode valg – både for deg selv og barna dine, når de er småsultne og på farten, sier Instefjord.

Andreas Framnes.Foto

Andreas Framnes

Kommunikasjonsrådgiver – bærekraft

Om testen

Testen er gjennomført av BraMat AS i samarbeid med Forbrukerrådet. 

Vi har vurdert næringsinnholdet i 25 müslibarer som er å få kjøpt i de største matvarekjedene.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av müslibarene i denne testen, har vi sett på hvor mye protein, sukker, mettet fett, og fiber de inneholder. Mye sukker og mettet fett har trukket ned karakteren, mens mye protein og fiber har dratt opp.

Produktene er rangert fra poeng 1-10, og i forhold til hverandre. Det betyr at de som slår best ut ernæringsmessig får 10 poeng, mens som slår dårligst ut får 1 poeng.

Et produkt som får poengsum 10 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat om det blir testet mot andre produkt

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker