Test av oppvaskmiddel: Billigvariant stryker med «glans»

7. oktober, 2023

Forbrukerrådet har testet 15 ulike vaskemidler til oppvaskmaskin. Yes Platinum går av med seieren, mens First Price sitt oppvaskpulver stryker med glans. — Produktet fra First Price er kanskje billig, men er verdiløst om det ikke gjør oppvasken ren, sier Forbrukerrådet.

Hånd som plasserer oppvaskmiddel i en full oppvaskmaskin.foto

Selv om våre tester titt og ofte viser at høy pris ikke nødvendigvis betyr høy kvalitet, bør du i dette tilfellet styre unna den rimeligste varianten.

Les hele testen av oppvaskmidler her.

Svanemerket vinner fra Yes

Produktfoto av Yes Platinum oppvaskmiddel.foto

Vinneren i testen er Yes Platinum. Vaskemiddelet vasker best av alle vaskemidlene, inneholder hverken miljøskadelige stoffer, stoffer som er mistenkt hormonforstyrrende eller andre, problematiske kjemikalier. Yes Platinum er Svanemerket, og koster deg 1,75 kr per oppvask. 

First Price på bunn

Produktfoto av First Price sitt oppvaskmiddel.foto

Ingen svanemerking, ingen EU-blomst og ingen merking fra Astma- og Allergiforbundet: Testtaperen fra First Price ga hverken Forbrukerrådet eller eggeplommerestene på tallerkene bakoversveis.

Selv om produktet er billig (0,40 per vask) og ikke inneholder noen uønskede kjemikalier, får det rødt fjes og strykkarakter på rengjøring, og er nesten like dårlig som kun vann til å vaske bort eggrester. 

Samme vaskeeffekt, 12 ganger så dyrt

Prisene er hentet inn i september 2023. Vi oppgir både pris per pakke og per vask, og anbefaler at du ser på prisen per vask – fordi det er store forskjeller i størrelsene på pakkene. 

De to dyreste vaskemidlene vi testet denne gangen er fra Zalo og Klar, mens de to billigste er fra Xtra Coop og testtaperen First Price. Prisforskjellen på billigst og dyrest er svært stor: Med den dyreste blir hver vask mer enn 12 ganger så dyr. Det billigste oppvaskmiddelet fra Xtra Coop og det dyreste fra Zalo vasker begge bare middels rent.

— Ubrukelig

— Ofte viser testresultatene våre at kvalitet ikke alltid henger sammen med pris, det er altså ikke helt tilfelle ved denne testen. Testtaperen fra First Price er kanskje billig i forhold til testvinneren, men om det ikke fjerner matrester og gjør oppvasken din ren, er den ubrukelig, sier seniorrådgiver og tjenesteansvarlig for tester i Forbrukerrådet, Elin Vestrum.

Pressefoto av Elin Vestrum.foto
Seniorrådgiver og tjenesteansvarlig for tester i Forbrukerrådet, Elin Vestrum. Foto: Forbrukerrådet/Helen Mehammer

Hun fortsetter:

— Testen viser også at de aller dyreste vaskemidlene vasker mindre rent enn testvinneren, og koster det dobbelte, sier Vestrum.  

Les hele testen av oppvaskmidler her.

Om testen

Vaskemidlene er vurdert først og fremst etter hvor rent de vasker, og hvor pent resultatet blir etter en runde i oppvaskmaskinen.

Vi har vurdert både flekker og glans, og i tillegg har vi sett på emballasje, merking og kjemikalieinnhold.

Hvor godt oppvaskmidlene faktisk gjør selve rengjøringen avgjør totalkarakteren. Vi har undersøkt hvor godt de vasker bort ulike matrester på kopper og kar- slik som brent melk, grøt, eggeplommer og te.

Vi har også vasket med bare vann og sammenlignet resultatet med de ulike vaskemidlene. Heldigvis vasker alle oppvaskmidlene- også de dårligste- renere enn dersom du velger å kjøre oppvaskmaskina helt naturell, altså uten å bruke noe oppvaskmiddel.

Om kjemikalier:

Produktene som inneholder Benzotriazol, titandioksid eller mangan har fått dårligste score på kjemikalieinnhold.

Benzotriazol er mistenkt for å være et hormonforstyrrende kjemikalie.  Titandioksid er mistenkt kreftfremkallende ved innånding.

Manganforbindelser kan være skadelige for organismer som lever i vann.

De produktene som inneholder parfyme eller fargestoff har fått middels karakter på kjemikalieinnhold. Siden oppvaskmidlene ikke kommer i direkte kontakt med hud eller innånding under bruk, har vi valgt å ikke la ingrediensene spille inn på totalkarakteren, bare på delkarakteren.

Du kan selv vurdere å velge bort produktene med dårlig score på kjemikalieinnhold, hvis du ønsker å være føre var.

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker