Bærekraft

Test av stavmiksere: Enorme kvalitetsforskjeller

11. januar, 2023

Braun stikker av med seieren med en prisgunstig stavmikser, mens Clas Ohlson og Tristars to modeller får bunnoteringer fordi produktene er ødelagt før testen er ferdig. Resultatene viser enorme kvalitetsforskjeller.

Ilklustrasjonsbilde av en person som blender frukt med en stavmikser.
Foto: Colourbox

Stavmiksere er et populært og allsidig kjøkkenredskap. De kan brukes til mangt på kjøkkenet, enten du skal lage smoothie til frokost, pannekakerøre til middag eller en god suppe til kvelds.

Forbrukerrådets test av 12 ulike modeller viser dessverre at du fort risikerer å kjøpe katta i sekken. 

Stavmiksere ødelagte etter test

Tre av stavmikserne vi testet har nemlig så lav kvalitet at de faktisk kan klassifiseres som søppel, fordi de er ødelagt før testen er ferdig. Hverken Coline 44-3123 fra Clas Ohlson eller Tristars to modeller består holdbarhetstesten vår, og var defekte da testen var ferdig. 

Produktfoto av stavmikserne Coline 44-3123 og Tristar MX-4828.
Coline 44-3123 og Tristar MX-4828. Foto: Forbrukerrådet.

Dette er skuffende svakt og Forbrukerrådet anbefaler at du styrer unna disse stavmikserne.

— Å lage produkter av elendig kvalitet er dårlig for miljøet og dårlig for lommeboka vår. Vi forventer mer fra seriøse produsenter enn dette, sier Gunstein Instefjord, leder for forbrukerpolitikk i Forbrukerrådet, og fortsetter:

— I påvente av et strengere bedre regelverk med strengere krav til kvalitet, reparerbarhet og holdbarhet, er det viktig at bransjen tar ansvar. De må være mer påpasselige med hvilke produkter de tar inn i sitt sortiment, og på den måten sikre at man som forbruker får produkter som varer.

Om du allerede har kjøpt produktet og det har gått i stykker etter kort tids bruk kan du bruke klageretten din. Se hvordan du kan klage her.

Holdbar stavmikser fra Braun 

Braun MQ3000WH Smoothie stikker av med seieren i testen. Vinneren fullfører arbeidsoppgavene godt og er svært holdbar. Den får toppscore på 10 av 10 i holdbarhetstesten hvor motoren kjøres i mange gjentatte sykluser. 

Produktfoto av stavmikseren fra Braun, Braun MQ3000WH Smoothie.
Braun MQ3000WH Smoothie. Foto: Forbrukerrådet

Brauns modell er også billigere enn Bosch MS8CM6110 som får samme totalscore på 8,5 i testen. Modellen fra Bosch gjør det dessuten dårligere i holdbarhetstesten med en score på 6 av 10.

Søppel til salgs

Å lage produkter som ikke gjør jobben eller går i stykker omtrent i det du åpner emballasjen er åpenbart sløsing med ressurser, forklarer Instefjord.

— Produkter som blir søppel etter kort tids bruk er svært lite miljøvennlig. I tillegg har forbrukere ofte ikke noe annet valg enn å kaste produktet, fordi det ikke er mulig å reparere eller få tak i reservedeler. Vi må kunne forvente mye bedre enn dette av produsentene, sier Instefjord.

Les hele testen her.

Andreas Framnes.Foto

Andreas Framnes

Kommunikasjonsrådgiver – bærekraft

Om testen

Vi har testet stavmiksernes hovedfunksjon gjennom å løse ulike matlagingssoppgaver. 

For å teste hvor bra stavmikserne er på å mikse små mengder har vi testet hvordan de klarer å lage majones.

Vi testet også hvor godt mikserne fungerte til å lage pannekakerøre, barnemat og smoothie. I smoothiene brukte vi både myke og harde frukter og grønnsaker, blant annet selleri og banan.

Russell Hobbs 25232-56 Retro og Bamix Classic 140W strøk på majonesutfordringen. Smoothien blir heller ikke helt smooth med Russell Hobbs 25232-56 Retro. I Tristars smoothies er det en del bananbiter igjen som ikke har blitt most.

I tillegg til hovedfunksjonen matlaging er stavmikserne blant annet testet for holdbarhet, lyd og energiforbruk.

Les alle testene fra Forbrukerrådet Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker