Bærekraft

Test av termos og termokopper: Billigst er best

28. september, 2022

Det billigste alternativet kan faktisk være det beste, og nå kan du spare både lommeboka og miljøet: Lavpristermos og termokopp fra hhv. Clas Ohlson og IKEA stikker av med seieren i Forbrukerrådets test av termoser og termokopper.

Illustrasjonsbilde av en familie på tur i skogen med termoser og termokopper.

Termoser og termokopper er laget hovedsakelig for to ting: Å holde drikken din varm gjennom dagen, og å holde tett.

Forbrukerrådets test viser at de billige alternativene er vel så bra – om ikke bedre enn de dyre. Det er bra for lommeboka og det er bra for miljøet.

Og husk: Holder ikke termosen eller termokoppen mål? Da bør du klage – se hvordan her.

Termos fra Clas Ohlson testvinner

Produktfoto av termos fra Clas Ohlson
Rimelig og holdbar: Denne termosen fra Clas Ohlson holder godt på varmen, er tett og svært enkel å operere.

Aller best i test er lavpristermosen fra Clas Ohlson. Termosen får karakter 8 av 10. Selv om den ikke kan rengjøres i oppvaskmaskin og ikke scorer aller best for ytelse, er den billig og svært holdbar. I skrivende stund koster termosen 150 kroner. Det er halvparten av det du betaler for andreplassen – to termoser fra produsenten Stanley.

Et viktig kriterium for overordnet score for testen er holdbarhet. Dette måles blant annet ved å åpne og lukke termosen 600 ganger. Blant taperne i testen er termosen fra den kjente produsenten Thermos. Deres termos «Light & Compact» lakk som en sil etter holdbarhetstesten, og får derfor en lav score.

Bunnotering får også termosen fra Jula. Kayoba» holder dårligst på varmen av alle termosene, og havner derfor nederst på lista sammen med «Light & Compact» fra Thermos.

Les hele termostesten her.

Termokopp fra IKEA på førsteplass

Aller best i termokopptesten er koppen Undersöka fra IKEA. Den koster 99 kroner, holder aller lengst på varmen og lekker ikke. Den klarer seg også utmerket når vi tester holdbarheten på åpningsmekanismen. Rett bak, på en god andreplass finner vi Termokrus fra Clas Ohlson.

Produktfoto av termokopp fra IKEA
IKEA har den beste termokoppen. Undersöka gjør det jevnt over bra og koster en snau hundrelapp.

Blant taperne av testen finner vi termokopper fra kjente merker som Primus og Bodum. De holder dårlig på varmen og holder heller ikke tett. 

Verdt å merke seg er at koppen fra Stelton blir helt ødelagt før holdbarhetstesten er ferdig. Koppen må kastes etter at lokket er skrudd av og igjen 496 ganger. 

Produktfoto av to termokopper fra Bodum og Primus.
Holder hverken på varmen eller drikken: Termokoppene fra Bodum og Primus holder ikke spesielt godt på varmen, og er heller ikke helt tette, viser testen.

Les hele termokopptesten her.

— Vi kjøper søppel

Å lage produkter som ikke virker eller går i stykker omtrent i det du åpner emballasjen er sløsing med ressurser, forklarer Inger Lise Blyverket, direktør i Forbrukerrådet.

— Produkter som blir søppel etter kort tids bruk er åpenbart lite miljøvennlig. I tillegg har forbrukere ofte ikke noe annet valg enn å kaste produktet, fordi det ikke er mulig å reparere eller få tak i reservedeler. Det skulle en kanskje tro de mest populære merkene hadde forstått, sier Blyverket.

Portrettfoto av Inger Lise Blyverket.
Dårlig kvalitet er lite populært for norske forbrukere, som ønsker å ta gode, miljøvennlige valg, ifølge Blyverket. Foto: John Trygve Tollefsen

— Vi vet at norske forbrukere ønsker å være en del av det grønne skiftet. Produsentene gjør seg hverken til forbrukerens eller miljøets beste venn ved å produsere noe som ikke virker og som går i stykker etter bare noen uker. Her har åpenbart både Clas Ohlson og IKEA fulgt med i timen. De tilbyr forbrukerne holdbare og rimelige termoløsninger, sier Blyverket og understreker:

— Det er bra for lommeboka, og det er bedre for miljøet enn tilsvarende produkter som går raskt i stykker.

Andreas Framnes.Foto

Andreas Framnes

Kommunikasjonsrådgiver – bærekraft

Bilde av ansatt: Jarle Oppedal.Foto

Jarle Oppedal

Leder for innsikt og læring

Om testene

Test av termoser:

  • Alle termosene i testen er ståltermoser med størrelse 0,75 liter til 1,0 liter.
  • Termosene er testet for hvor godt de holder på varmen, i opptil 24 timer. De er også testet for hvor godt de holder drikken kald og om åpningsmekanismen slites over tid.
  • Alle termosene bortsett fra Thermos’ Light & Compact gjorde det godt på test av åpningsmekanismens holdbarhet.
  • Termosene ble også utsatt for en falltest, for å se om de tåler å bli mistet i bakken. Alle termosene tålte falltesten godt. 

Test av termokopper:

  • Alle koppene i testen er av rustfritt stål og med størrelse fra 0,26 liter til 0,43 liter.   
  • Koppene er blant annet testet for hvor godt de holder på varmen, i en time, tre timer og seks timer, både med full og halvfull kopp.
  • De er også testet for lekkasje, fall på betonggulv, holdbarhet på åpningsmekanisme, håndterbarhet og rengjøring.  

Markedsundersøkelse/priser er innhentet pr juli 2022. Noen priser kan endre seg raskt, så sjekk prisen selv før du kjøper deg en ny termos eller termokopp. 

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker