Forside > Siste Nytt > Tolv vinnere i Forbrukerrådets kartlegging av plantebaserte grillalternativ
Pølser og burgere er populære å ha på grillen, og det finnes nå stadig flere plantebaserte alternativer til nordmenns grillfavoritter. Men hvilke kjøttfrie pølser og burgere er de sunneste? Les Forbrukerrådets kartlegging her.

Se produktene som gjør det best på næringsinnhold og begrunnelse nederst i saken.

Nordmenn elsker å grille, og dagligvarebutikkene bugner over av pølser, burgere, grillspyd og andre kjøttprodukter. Men for mange er det viktig å redusere inntaket av kjøtt, og det kommer stadig flere plantebaserte produkter inn i butikkhyllene.

Derfor har vi sett nærmere på utvalget, priser og næringsinnhold i plantebaserte pølser og burgere som ikke inneholder kjøtt.

Kun ett nøkkelhullsmerket produkt

Utvalget av plantebaserte alternativ til grillen er stort. Vi fant 20 plantebaserte pølser og 14 burgere. I tillegg fant vi ni grønnsaksburgere, som ikke var laget for å likne kjøtt, men som inneholder hele grønnsaker.  

Vegetargrill fra Hoff er det eneste nøkkelhullsmerkede produktet. Denne pølsevarianten inneholder lite fett, mettet fett og salt. I tillegg har produktet poteter, grønnsaker og linser på ingredienslista, noe som skiller den fra andre produkter hvor det ikke inngår grønnsaker i såpass lite bearbeidet form.

Produktet inneholder imidlertid lite proteiner sammenliknet med de andre pølsene.  

Vi fant totalt 12 produkter som hadde et næringsinnhold enten likt det som er kriteriene for nøkkelhullsmerking, eller som hadde et innhold tett opp til dette. Fellesnevneren er lavt innehold av fett, mettet fett, sukker og salt.   

Denne vegetargrillen fra Hoff er både nøkkelhullsmerket og et godt alternativ om du ønsker kjøttfrie pølser på grillen. Foto: Forbrukerrådet

Må prioritere god ernæring

– Det er viktig at matindustrien i sin streben mot å lage bærekraftige produkter også prioriterer god ernæring og helse. Vi ser blant annet at de fleste plantebaserte pølsene har et saltinnhold på høyde med kjøttbaserte pølser. Vi ønsker oss derfor flere nøkkelhullsmerkede, plantebaserte produkter, sier Gunstein Instefjord, leder for forbrukerpolitikk i Forbrukerrådet.  

Instefjord påpeker at det ikke alltid er like enkelt for forbrukerne å finne de plantebaserte alternativene i en kjøttdisk som bugner over av kjøtt. Forbrukerne ønsker å ta gode miljøvalg, men trenger litt drahjelp fra butikkene – særlig når det kommer til plassering av produktene.  

– Matindustrien bør markedsføre alternativer til kjøtt på lik linje som kjøtt og kjøttprodukter spesielt nå i grillsesongen, sier Instefjord.  

Gunstein Instefjord.Foto
Plantebasert grillmat er ikke alltid like lett å finne i butikkene, mener Gunstein Instefjord. Foto: John Trygve Tollefsen

Sunt i dag, sunnere i morgen?

Det kommer stadig nye produkter på markedet, og næringsinnholdet og ingrediensene i produktene endrer seg omtrent fra uke til uke. Det betyr likevel ikke at selve navnet på produktet endrer seg.

Det er derfor lurt å sjekke informasjonen på emballasjen når man handler (se tips til hva man kan se etter lenger ned i faktaboks). 

Hovedfunn

  • Plantebaserte pølser og burgere inneholder mindre fett og mettet fett enn kjøttbaserte pølser og burgere
  • Plantebaserte pølser inneholder ofte mye salt (bør ligge under 1 gram/100 gram vare). De har et saltnivå som er nesten likt det som finnes i en gjennomsnittlig grillpølse.
  • Næringsinnholdet kan skille seg mye i de ulike plantebaserte pølsene og burgerne
  • Fra et helseperspektiv vil pølsene og burgerne med mest hele grønnsaker og linser/bønner være de beste produktene, da de positive effektene av ingrediensene er godt kjent
  • Vi fant kun ett nøkkelhullsmerket produkt, dette produktet hadde grønnsaker, poteter og linser som ingredienser

Kartleggingen

Utviklingen av produkter går raskt! Legg merke til at enkelte bilder er av en nyere emballasje på produktet. Dette gjelder Iceland No Bull burger, Go’vegan og Iceland Vegetable burgers.  

Naturlig saugsages på grillen.Foto

Naturli’ Sausages

Grønt smilefjes.Illustrasjon
älsans kök Plant-based sausageausages.Foto

Hälsans kök Plant-based sausages

Grønt smilefjes.Illustrasjon
Hälsans kök Plant-based Chorizo.Foto

Hälsans kök Plant-based Chorizo

Grønt smilefjes.Illustrasjon
Hoff Liv Laga Røkt Vegetar Grill.Foto

Hoff Liv Laga Røkt Vegetar Grill

Grønt smilefjes.Illustrasjon
Hälsans kök Plant-based burger.Foto

Hälsans kök Plant-based burger

Grønt smilefjes.Illustrasjon
VegMe Burgare av ärta & quinoa på grill.Foto

VegMe Burgare av ärta & quinoa

Grønt smilefjes.Illustrasjon
VegMe BBQ-Burger på grill.Foto

VegMe BBQ-Burger

Grønt smilefjes.Illustrasjon
No bull burgers 2 quarter pounders.Foto

No bull burgers 2 quarter pounders

Grønt smilefjes.Illustrasjon
GoVegan Burger på grill.Foto

GoVegan Burger

Grønt smilefjes.Illustrasjon
Grønne folk Rotfruktburger på grill.Foto

Grønne folk Rotfruktburger

Grønt smilefjes.Illustrasjon
Grønne folk Selleriburger på grill.Foto

Grønne folk Selleriburger

Grønt smilefjes.Illustrasjon
Iceland Vegetable burgers.Foto

Iceland Vegetable burgers

Grønt smilefjes.Illustrasjon
Andreas Framnes
Kommunikasjonsrådgiver – bærekraft, mat og helse
+47 959 45 778
andreas.framnes@forbrukerradet.no

Om kartleggingen

Kartleggingen ble utført i mars 2022 i en rekke butikker i Oslo, samt på tre nettbutikker (oda.no, meny.no og coop.matlevering.no). 

Det ble samlet inn informasjon på emballasjen til produkter som var utformet som pølser eller burgere, men som ikke inneholdt kjøtt.

Enkelte produkter inneholdt animalske ingredienser, slik som egg; disse ble inkludert.  

Merk at vi i denne rapporten har vi forholdt oss til næringsinnholdet i plantebaserte pølser og burgere, og ikke til graden av bearbeiding (prosessering). 

Hvilket produkt bør jeg kjøpe?

Dersom du er opptatt av helse vil det kunne være nyttig å se etter produkter med: 

• Maks 10 gram fett/100 gram 

• Innhold av mettet fett på maks 33 % av fettinnholdet 

• Høyst 3 gram sukkerarter/100 gram 

• Saltinnhold på eller under 1 gram/100 gram 

Er du mest opptatt av smak, gjelder det å prøve seg fram for å finne en favoritt. 

Er du opptatt av å gjøre klimavennlige matvalg, vil det å spise plantebaserte kjøtterstatningsprodukter fremfor tilsvarende kjøttprodukter kunne være et godt valg.  

Er du opptatt av å spise mat som er minst mulig bearbeidet er de grønnsaksbaserte burgerne med hele grønnsaker og linser et godt alternativ, altså produkter laget på hele grønnsaker eller linser og bønner. Ellers fungerer grønnsaker og frukt godt på grillen, både som tilbehør og som hovedrett.  

Er du mest opptatt av pris bør du se nøye på kiloprisen som alltid skal være oppgitt i nærheten av stykkprisen. 

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker