Siste nytt

Unngå byttekaos i romjulen

10. desember, 2020

Forbrukerrådet oppfordrer butikkene til å gi lengre byttefrist i år. Vanligvis må man bytte julegaver i romjulen, men korona-pandemien gjør at det kan være lurt å utvide fristen for å unngå overfylte butikker og økt smittefare.

– Å bytte julegaver er ingen lovfestet rettighet, men det er vanlig at butikkene tilbyr det. Det er derfor butikkenes betingelser som gjelder, og de varierer fra butikk til butikk, forklarer jurist Caroline Skarderud i Forbrukerrådet.

Halvparten av oss bytter tradisjonelt en eller flere julegaver. Selv om du trodde du hadde kjøpt akkurat den jakken barnebarnet ønsker seg, kan jo størrelsen eller fargen være feil. Noen enkle grep kan gjøre det lettere for både giver og mottaker å få byttet julegaver som ikke traff helt innertier. Mange butikker har allerede utvidet fristen for bytte av gaver, men det kan likevel være greit å spørre om det når du handler.

Tenk bytte hele veien

For å være sikker på at gaven blir satt pris på, er det lurt å tenke på byttemuligheter både når man kjøper og pakker opp gaver.

– Hovedregelen for å få bytte en gave er at butikkene skal kunne selge varen på nytt. I tillegg vil butikkene gjerne være sikre på at det som skal byttes faktisk er kjøpt i butikken, sier Skarderud som har følgende råd for bytte av julegaver:

* Be om byttelapp når du handler julegaver. I år kan det være lurt å spørre om ekstra tid for bytte, for eksempel til midten av januar, og få det med på lappen. Ta vare på kvitteringene også. Det samme gjelder i nettbutikkene.

* Hvis du pakker opp en gave som du ser at du ønsker å bytte, så la varen være i originalemballasjen. La alle lapper og merker sitte på.

* Sjekk om byttelappen har noen tidsfrist. Hvis den har lang gyldighet, er det lurt å vente med å bytte til over nyttår. Om det ikke er angitt noen byttefrist, bør man bytte i romjulen. Husk å ta med byttelapp eller kvittering.

* Handler du på nett, så sjekk hvilken byttefrist som gjelder og om du må betale porto. Ved netthandel har du også angrerett i to uker. Vil du bytte må varene sendes i retur, og da er det lurt med lang frist slik at man slipper køer på posten.

Anbefaler lang byttetid

For å hindre tettpakkede butikker i romjulen ønsker Forbrukerrådet at bytteperioden utvides i år.

– Vanligvis er butikkene fulle av folk som skal bytte gaver i romjulen. I år er dette uheldig med tanke på koronasmitte, både for oss kunder og de ansatte. Å spre gavebyttingen over tid er derfor lurt for alle parter, sier Skarderud som anbefaler butikkene å utvide byttefristen.

Bilde av ansatt: Henrik Ebne.Foto

Henrik Ebne

Kommunikasjonsrådgiver forbrukerrettigheter

Abonner på vårt nyhetsvarsel