Mat

Unngå skumleken Squishy

22. juni, 2018

Forbrukerrådet ber småbarnsforeldre unngå skumleketøy av typen Squishy. Miljøstyrelsen i Danmark har undersøkt tolv produkter, og samtlige avga skadelige stoffer i så høye konsentrasjoner at det kan medføre risiko.

– Unngå å kjøpe såkalte squishies. Kast de du allerede har, eller klag til butikken hvis du ønsker å levere tilbake lekene, sier fagdirektør for handel i Forbrukerrådet, Gunstein Instefjord.

– Vis til advarselen fra Miljøstyrelsen i Danmark om at den populære skumleken kan inneholde giftige kjemikalier, oppfordrer han.

Squishies selges i norske butikker og nettbutikker, men i Norge skal BR leker og Toys r Us ha stanset alt salg av squishies. Eieren bak disse butikkjedene, Top-Toy, bekrefter overfor Dagbladet at alle kunder som tidligere har kjøpt disse lekene, kan møte opp i butikken for å få pengene tilbakebetalt.

Er alle squishies giftige?

Forbrukere tar kontakt med Forbrukerrådet og spør om alle såkalte squishies innholder giftige stoffer.

Vurderingen fra Miljøstyrelsen i Danmark tilsier at dette er et generelt problem med squishies. Ifølge miljøinformasjonsloven plikter selger å legge frem dokumentasjon på at produktet er trygt, dersom forbruker etterspør slik informasjon.

– Med det som utgangspunkt bør handelen fremlegge dokumentasjon dersom vi skal godta at disse produktene er trygge. Inntil det fremlegges sikkerhet for at leketøyet ikke er giftig, bør forbruker unngå alle leketøy av typen squishies. Her holder det ikke med påstander om at produktet er laboratorietestet, sier Instefjord.

Giftfri hverdag

Forbrukerrådet har lenge tatt til orde for mer ressurser til tilsyn med produkter på markedet for å sikre barn og unge en mer giftfri hverdag. At produkter med så høye nivåer av skadelige stoffer fortsatt når ut til forbruker, beviser behovet for mer ressurser til kontroll og tilsyn.

– Bransjen har ansvar for at de produktene de selger, er uten skadelige stoffer. Likevel ser vi dessverre at det dukker opp produkter som kan være skadelige for barn på markedet, sier han.

Forbrukertips:

  1. Unngå å kjøpe squishies, og unngå eller begrens barns omgang med disse lekene.

  2. Klag til butikken hvis du ønsker å levere tilbake lekene. Vis til advarselen om at squishies kan inneholde giftige kjemikalier. Du har 14 dagers angrerett hvis lekene er kjøpt i norsk nettbutikk. Disse lekene er som regel produsert i Kina, og angreretten gjelder ikke nødvendigvis i alle utenlandske nettbutikker.

  3. Hvis du ikke kommer noen vei med butikken, så kan du bringe saken inn til Forbrukerrådet for mekling. Husk at du må ha klaget skriftlig til butikken først.
Abonner på vårt nyhetsvarsel