Siste nytt

Vi vil ha tradisjonell kost på sykehjemmene

8. februar, 2017

Mat er for de fleste dagens høydepunkt og slik er det også for beboere på norske sykehjem. En undersøkelse Forbrukerrådet har gjort viser at fire av fem synes at det er viktig at beboere på sykehjem får et mattilbud som er mest mulig likt det de har vært vant til fra før.

— Forandring fryder, men hvis matlysten er dårlig så er det ikke nødvendigvis pastasalat, men en enkel brødskive med jordbærsyltetøy og smør som bringer den tilbake. Underernæring er et stort problem på norske sykehjem og da er det viktig å tilby mat som man vet beboerne vil ha, sier fagdirektør for offentlige tjenester Anne Kristin Vie.

Undersøkelsen ble utført gjennom 1006 web-intervju i januar med et landsrepresentativt utvalg. Les undersøkelsen her.

Anne Kristin Vie.Foto

Matomsorg viktigst

Å kunne tilby lokal mat og drikke ved sykehjemmene er viktig viser undersøkelsen, men det viktigste er naturlig nok god matomsorg.

— Det hjelper selvfølgelig ikke med lokal mat, hvis den ikke smaker. Ønsket om lokal mat øker med alderen. Det kan komme av at man blir mer bevisst med alderen, men også at unge er rett og slett har mindre lyst på tradisjonell mat. I dagens Norge er jo pizza og tacos blitt nasjonalretter. Det viktigste er at beboerne får mat de har lyst på, og i dag er det fisk og poteter, påpeker Vie.

Legger ansvaret på lokalpolitikere

Eldreomsorgen er kommunal og det er kommunepolitikerne som har ansvaret for pengebruken og at tjenesten svarer til forventingene og investeringene.

— Det store flertallet vil at lokalpolitikerne skal være pådrivere for å et variert mattilbud og god matomsorg på sykehjemmene. Der er de på linje med Forbrukerrådet. For snart ett år siden ba vi ordførerne om å ta eldreomsorgen på alvor.  Vi ser at arbeidet vårt begynner å høste frukter, og vi er glad for at undersøkelsen viser at vi er på lag med befolkningen i kommunene, avslutter Anne Kristin Vie, fagdirektør for offentlig i Forbrukerrådet

Her kan du lese om våre krav til landets ordførere

Møt oss på Smak 2017

I samarbeid med Kost- og Ernæringsforbundet holder vi et seminar om dagens innkjøpsavtaler forhindrer lokal mat på sykehjemmene. Alle som vil kan komme. Onsdag 8. februar kl. 10.00–12.00. Sted: SMAK 2017 på Norges Varemesse i Lillestrøm, Seminarrom 2, hall E. Se program her. 

nærbilde av kommunikasjonsrådgiver Maren Struksnæs.Foto

Maren Van Buren Struksnæs

Kommunikasjonsrådgiver – forbrukerrettigheter og digitale spill

Abonner på vårt nyhetsvarsel