Siste nytt

Vil få medisinen frem til dem som trenger den

16. desember, 2020

Fire av ti har opplevd at det er tomt på apoteket for medisinen de trenger. Forbrukerrådet vil de skal få hjelp til å få tak i den.

Inger Lise Blyverket er direktør i Forbrukerrådet, og er opptatt av hvilken belastning det er å ikke få tak i medisinen sin.

– Det kan dreie seg om at du må gjennomlide kraftige migreneanfall, ikke får styrt blodsukkeret ditt eller behandlet depresjon. Barn kan få vanskeligere dager uten ADHD-medisin. Det kan altså dreie seg om både fysisk og psykisk smerte, og preparater du trenger for å overleve.

Undersøkelsen Forbrukerrådet har gjort viser at folk i tillegg blir stresset og engstelige av at de ikke får tak i medisinen sin. Av de som ikke fikk tak i medisinen sin, var den livskritisk for flere enn én av ti. Fire av ti måtte vente lenger enn en måned før de fikk medisin.
Statens legemiddelverk melder at de har registrert mangler av godt over tusen medisiner. Om lag ti prosent av disse er knyttet til koronapandemien, ifølge industrien.

Legemiddelverket har registrert at det har vært mangler på 1365 legemidler i 2020. Da er det snakk om medisiner til både mennesker og dyr.

Hjertesyk måtte jakte på medisin i en uke

Mangel på medisiner er et globalt problem, og årsaken til at vi ikke har så velfylte hyller på apotekene som vi skulle ønske oss. Legemiddelverket rapporterer mangel på godt over tusen ulike medisiner. Men om det er tomt hos ett apotek, kan det hende et annet har det, påpeker Blyverket.

– I dag er det slik at du må drive oppsøkende detektivvirksomhet for å spore opp medisinen du trenger. En dame vi snakket med måtte bruke en uke på å tråle to fylker før hun fikk tak i hjertemedisinen sin. Sånn vil vi ikke at våre hjertesyke skal ha det.

Oversikt gir bedre helse og mindre engstelse

Forbrukerrådet ser for seg en oversikt på nett over hvilke medisiner som finnes hvor. I Sverige er dette opplysninger du finner i Felleskatalogen, som er en database over alle medisiner. Svenskene kan klikke seg inn her, og se hvilke apotek som har medisinen de trenger. Den funksjonen vil Forbrukerrådet ha på plass – for eksempel i den norske Felleskatalogen, som er drevet av Legemiddelindustrien. Der er Karita Bekkemellem administrerende direktør, og hun er positiv til initiativet:

– Vi gir vår fulle støtte og er glade for at Forbrukerrådet tar tak i dette. Felleskatalogen kan i løpet av kort tid ha på plass en webløsning der pasientene kan sjekke lagerbeholdningen i apotekene. Vi har allerede et system som varsler om hvilke legemidler det er mangler på. For å få på plass oversikt over beholdning hos det enkelte apotek, trenger vi bare data fra apotekene om deres lagerstatus, sier hun.

Forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket håper apotekene er raske til å ta imot ballen.

– Når medisinen faktisk er å oppdrive her i landet, må vi klare å få den frem til dem som trenger den. Her kan apotekbransjen trå til og spare folk for engstelse, tid og dårligere helse appellerer hun.

Presse

Pressebilde 

Foto: John Trygve Tollefsen

Abonner på vårt nyhetsvarsel