Utleier har hovedansvaret for vedlikehold av boligen (husleieloven), hvis ikke noe annet er avtalt. Dersom for eksempel dører eller vindusruter skiftes ut, er dette utleiers ansvar.
Hvis utleier ikke overholder plikten til å vedlikeholde boligen, kan leietaker kreve avslag i husleien. Hvis det er snakk om større mangler, kan leietakeren si opp avtalen.
Er ikke annet avtalt, er leietakeren forpliktet til å vedlikeholde følgende deler av boligen:
Utleier kan ikke komme og gå som han vil. Leietakeren må likevel gi utleieren, i nødvendig utstrekning, adgang til boligen for tilsyn og vedlikehold.
Leietakeren har krav på å få beskjed i rimelig tid før det foretas tilsyn eller vedlikeholdsarbeider. Utleier kan altså ikke ta seg inn i boligen uten at leietaker vet dette.
Unntaket er nødssituasjoner hvor utleier uten forhåndsvarsel kan ta seg inn i leietakers bolig for å hindre skade på eiendommen. Eksempel på en slik situasjon er hvis en vannledning har sprunget lekk.
Benytt gjerne Forbrukerrådets klagebrev hvis du ønsker å klage. Husk å ta vare på en kopi av brevet du sender til motparten.
Hvis dere ikke kommer til enighet, og du har leid av en profesjonell utleier, kan du ta saken videre til Husleietvistutvalget.
Hvis utleier er en privatperson, kan du klage til Husleietvistutvalget hvis du leier i Oslo, Trondheim eller i en av disse kommunene i Vestland eller Viken.
Hvis klagen ikke kan behandles av Husleietvistutvalget, kan du ta saken videre til konfliktrådet eller forliksrådet.