Siste nytt

Apples iCloud bryter norsk og europeisk lov

13. mai, 2014

Apple gir seg selv friheten til når som helst å endre vilkårene for bruk av skylagringstjenesten iCloud.– Brukerne etterlates tilnærmet rettsløse, mener Forbrukerrådet, som nå klager inn selskapet for Forbrukerombudet.

Forbrukerrådet testet tidligere i år brukervilkårene knyttet til lagring på nett. Undersøkelsen viste at mye gjenstår før skytjenestene gir oss det forbruker- og personvernet vi bør ha krav på. Dette gjelder ikke minst Apples iCloud.

– Apple tilbyr seg å ta vare på verdifullt innhold for oss, men gir seg selv rett til å endre avtalen etter eget forgodtbefinnende. Dette gjør at vi etterlates uten sikkerhet og reelle rettigheter, sier fagdirektør Finn Myrstad.

Forbrukerrådet klager nå inn selskapet til Forbrukerombudet for brudd på flere punkter i markedsføringsloven.

Skylagring.foto

Ensidige vilkår

Apple gir heller ingen lovnader om å varsle ved eventuelle endringer i vilkårene. Brukerne risikerer med andre ord at avtalen endres på vesentlige punkter uten å få beskjed.

– Det må være et absolutt minimum at vi får beskjed om vilkårene endres. At dette kan gjøres uten å orientere brukerne, er ikke holdbart, sier Finn Myrstad.

Vilkårene knyttet til iCloud, består i tillegg av over 8600 ord, samtidig som det er uoversiktlig presentert og svært vanskelig å forstå.

– Mange lagrer viktig innhold i nettskyen, slik som dokumenter og bilder. Det er da viktig at det er enkelt å lese og forstå innholdet av den avtalen vi inngår, ikke minst når vi må ta til takke med denne type ensidige avtaler, sier Finn Myrstad.

Forutsetter tillit

I en spørreundersøkelse som Forbrukerrådet har fått gjennomført, oppgir fire av ti at de bruker skylagringstjenester. Dette er en oppgang fra tre av ti fra en tilsvarende undersøkelse i 2012.

– Skal veksten i bruk av skylagring fortsette, er brukernes tillit vesentlig. Dette innbyr ikke dagens avtaler til. Vi er overbevist om at alle parter vil være tjent med mer brukervennlige vilkår, sier Finn Myrstad.

– Vi håper nå Forbrukerombudet benytter seg av sitt mandat til å regulere internasjonale størrelser som Apple. EU-kommisjonens arbeidsgruppe, som ser på skylagring, har også blitt informert om gjennomgangen av brukervilkårene og har mottatt en kopi av Apple-klagen.

Se pressemelding og klage på engelsk.

 Klage på brukervilkår knyttet til Apples iCloud

Bilde av ansatt: Øyvind Herseth Kaldestad.Foto

Øyvind H. Kaldestad

Kommunikasjonsrådgiver – digitale rettigheter og strøm

Hva er skylagring?

Skylagring er områder på nettet hvor du kan lagre filene dine. Du kan få tilgang til filene du laster opp hvor som helst, enten du er på mobil, nettbrett eller datamaskin.

Dette gjør at du kan sikkerhetskopiere innhold, slik som bilder og dokumenter, eller dele områder på maskinene dine med enten deg selv eller med andre.

Abonner på vårt nyhetsvarsel