Om solkremtesten 2025
18. juni, 2025
Vi har testet 29 solkremer som kan kjøpes i norske dagligvarebutikker, apotek og andre utsalgssteder. Testen er gjort i et bredt samarbeid med en rekke andre forbrukerorganisasjoner i Europa gjennom testsamarbeidet ICRT (International Consumer Research & Testing).
Forbrukerrådets solkremtest er basert på et utvalg, og er ikke ment å gi en fullstendig oversikt over produktene på markedet.
I år er testen gjennomført som et internasjonalt samarbeid. Det har gitt oss mulighet til å vurdere flere egenskaper ved solkremene enn tidligere, men har dessverre også begrenset muligheten vår til å påvirke hvilke produkter som er vurdert.
Utvalget dekker likevel en del av det norske markedet, og vi mener testen gir nyttig informasjon til forbrukerne. Merk at det ikke er et kvalitetstegn for en krem å bli testet. Det finnes også mange gode solkremer som dessverre ikke er kommet med.
Når vi tester tar vi stikkprøver av produkter slik de er når du som forbruker finner dem i butikk. Testingen er gjennomført mellom mai 2023 og mai 2025, med unntak av en solkrem som ble testet i 2022. Alle kremene som er testet har oppgitt enten faktor 30 eller 50. Testen undersøker både beskyttelse fra UVB-stråling (som er det som er oppgitt som solfaktor) og UVA-stråling (som etter gjeldende regelverk skal være minst 1/3 av den oppgitte faktoren).
Vi har til sammen brukt tre ISO-sertifiserte metoder i denne testingen.
Det er testet i et uavhengig laboratorium gjennom en metode som kalles HDRS (Hybrid Diffuse Reflectance Spectroscopy). Dette er en anerkjent metode som blant annet finnes som ISO-standard. Solkremer som fikk for lav faktor med HDRS-testen har blitt testet på nytt med de to andre ISO-sertifiserte metodene.
Følgende ISO-metoder er brukt:
- ISO 23698:2024: Cosmetics — Measurement of the sunscreen efficacy by diffuse reflectance spectroscopy
- ISO 24444:2019: Cosmetics — Sun protection test methods — In vivo determination of the sun protection factor (SPF)
- ISO 24443:2021: Determination of sunscreen UVA photoprotection in vitro)
Testing av solfaktor har usikkerhet, selv når ISO-standarder er fulgt. Det kan være mulig å få ulike resultater selv om en tester samme produkt. En stikkprøve vil dermed ikke gi et kvalitetssikret totaltbilde av produktet.
Forbrukerrådet har i tillegg gjort en deklarasjonstest av ingredienser. Vi har sjekket disse opp mot lister over kjente og mistenkte helse- og miljøskadelige kjemikalier, slik som hormonforstyrrende og mistenkt hormonforstyrrende stoffer, miljøskadelige stoffer og allergifremkallende stoffer. Vi har også sett etter stoffer på nanoform og parfyme.
I tillegg har et brukerpanel på 30 personer testet bruk og påføring av solkremene. Kremene er også testet for miljøpåvirkning med tanke på emballasje og svinn, og vi har undersøkt om all lovpålagt informasjon er oppgitt på pakningen.
Solbeskyttelse og ingredienser avgjør hvordan produktene er rangert. Påføring og bruk, emballasje og svinn, samt produktinformasjon får kun betydning for rangering internt innenfor hovedkategoriene med grønt smilefjes, gult nøytralt fjes og rødt surt fjes.
Forbrukerrådets solkremtest
Her finner du Forbrukerrådets solkremtest for 2025.
Rangering
Denne solkremen har den solbeskyttelsen som er oppgitt. Inneholder ingen mistenkt hormonforstyrrende stoffer, ingen miljøskadelige eller allergifremkallende stoffer eller stoffer på nanoform. Vi godtar bruk av parfyme i mindre mengder.
Denne solkremen har den solbeskyttelsen som er oppgitt for UVB, men kan ha noe lavere UVA-beskyttelse enn forventet. Den kan inneholde enten allergifremkallende stoffer, miljøskadelige stoffer, parfyme, stoffer på nanoform – eller en kombinasjon av disse.
Har ikke den solbeskyttelsen som er oppgitt og eller inneholder stoffer som er mistenkt hormonforstyrrende, og noen inneholder også allergifremkallende stoffer, miljøskadelige stoffer, parfyme og stoffer på nanoform.