Digital

Butikker bør stanse salget av i-Que og Cayla

8. desember, 2016

De internettilkoblede lekene i-Que og Cayla er uten sikkerhet, deler det barnet sier og inneholder snikreklame. Forbrukerrådet ber nå butikkene stoppe salget av lekene.

Forbrukerrådet har gjennomgått brukervilkårene og gjennomført en teknisk test av de internettilkoblede lekene My Friend Cayla og i-Que. Dessverre svikter begge stygt når det kommer til sikkerhet, person- og forbrukervern.

Les mer om hva som er avdekket i Forbrukerrådets undersøkelse. 

– Dette er ikke gaver som hører hjemme under juletreet. Leker skal selvfølgelig være trygge og ivareta barns rett til privatliv, sier forbrukerdirektør Randi Flesland.

– Vi ber nå butikkene stoppe salget av lekene inntil manglene er rettet opp. Barn skal ikke brukes som prøvekaniner for dårlig og uferdig teknologi.

Randi Flesland.Foto

Cayla og i-Que er blant annet til salgs hos BR Leker, Toys r Us og Nille. Ledende leketøysbutikker i Nederland og Belgia har allerede, på bakgrunn av Forbrukerrådets funn, trukket produktene i påvente av svar fra produsenten.

Forbrukerrådet har klaget inn saken til Datatilsynet og Forbrukerombudet for brudd på personopplysningsloven og markedsføringsloven. Det er også sendt en bekymringsmelding til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap for manglende sikkerhet.

Over 20 forbrukerorganisasjoner i Europa og USA deltar i Forbrukerrådets aksjon for tryggere leker, og flere har sendt klager til myndighetene i sine land.

Forbrukertips

  1. Klag til butikken hvis du ønsker å levere tilbake lekene. Vis til manglende sikkerhet og personvern. Du har 14 dagers angrerett hvis lekene er kjøpt på nettet.
  2. Hvis du ikke kommer noen vei med butikken, så kan du bringe saken inn til Forbrukerrådet for mekling. Husk at du må ha klaget skriftlig til butikken først.
  3. Hvis du ønsker å beholde lekene, så husk å skru av leken når den ikke er i bruk. Dette gir deg kontroll over hvem som er tilkoblet dukken. Vær oppmerksom på at dette ikke løser utfordringene med manglende personvern.

Hør Randi Flesland, og Bjørn Erik Thon Direktør i Datatilsynet snakke om tilkoblede leker i Forbrukerrådets podkast

Bilde av ansatt: Øyvind Herseth Kaldestad.Foto

Øyvind H. Kaldestad

Kommunikasjonsrådgiver – digitale rettigheter og strøm

Pressebilder

Randi Flesland og lekene (Foto: Forbrukerrådet)

Cayla og i-Que (Foto: Forbrukerrådet)

Cayla (Foto: Forbrukerrådet)

i-Que (Foto: Forbrukerrådet)

Abonner på vårt nyhetsvarsel