Skorter på nye tiltak for en giftfri hverdag

22. mai, 2025

Forbrukerrådet er skuffet over at regjeringen ikke øker innsatsen i sin nye handlingsplan for et giftfritt miljø. – Her mangler både nye tiltak og handlekraft for å gi forbrukerne den tryggheten de har krav på.

Ambisjonen med den nye handlingsplanen er å sikre norske forbrukere trygge produkter, frie for skadelige kjemikalier. Likevel viderefører regjeringen i hovedsak arbeidet de allerede gjør, uten nye virkemidler eller tydelige forpliktelser.

Det bekymrer Forbrukerrådet.

– Denne planen er altfor lite, altfor sent. Regjeringen anerkjenner selv at det ikke sikrer oss trygge produkter i dag, men velger likevel å lene seg tilbake og vente på EU. Når skal de ta ansvar og sette opp tempoet?, spør direktør Inger Lise Blyverket.

I handlingsplanen viser regjeringen til de felleseuropeiske reguleringene av kjemikalier, og at disse er under stadig utvikling. Samtidig florerer det av farlige stoffer i produkter hos norske forbrukere – og i kroppene våre.

– Forbrukerne må kunne stole på at vanlige produkter som matemballasje, klær og kosmetikk ikke inneholder farlige kjemikalier, enten de er kjøpt på nett eller i butikk. Det kan de ikke i dag. I denne planen mangler det både nye tiltak og nasjonal handlekraft for å gi forbrukerne den tryggheten de har krav på, sier Blyverket.

Portrett av Forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket.Foto
Foto: Forbrukerrådet

Viktig å forby hele stoffgrupper

I dagens kjemikalieregelverk reguleres hovedsakelig ett og ett stoff. Det gjør at produsenter kan omgå reglene ved å erstatte ett stoff med et nesten likt stoff som ennå ikke er regulert. Det er blant annet derfor det finnes over 10 000 ulike varianter innenfor den skadelige stoffgruppen PFAS.  

Et positivt element i handlingsplanen er at det presiseres at det framover blir særlig viktig å jobbe for å forby hele stoffgrupper. Hvordan dette skal foregå, skriver regjeringen imidlertid lite om.

Danmark har nylig vedtatt et nasjonalt forbud mot PFAS i klær, sko og impregneringsspray. Dette gjøres parallelt med arbeidet for et totalforbud i EU.

– Norge har det samme nasjonale handlingsrommet, men bruker det ikke. Det er skuffende at regjeringen ikke viser mer handlekraft, mener forbrukerdirektøren.

Savner en tydelig innsats mot cocktaileffekten

I den forrige handlingsplanen påpekte regjeringen at det trengs mer kunnskap om hvordan samtidig eksponering for ulike stoffer kan øke risikoen for forbrukere – den såkalte cocktail-effekten. Dette pekte de på som noe som må tas hensyn til i arbeidet med regelverket.


I den nye planen har de tonet ned dette fokuset og viser kun til at dette er omtalt i EUs kjemikaliestrategi.


– Det er et tydelig steg tilbake. Dagens kjemikalieregulering tar i alt for liten grad høyde for cocktaileffekten. Så lenge vi ikke vet hvordan de ulike stoffene vi eksponeres for, virker sammen, er det fare for flere skjulte helserisikoer. Det gjør en føre-var-tilnærming enda viktigere, sier Inger Lise Blyverket.

Linn Elise Jakhelln.foto

Linn Elise Jakhelln

Kommunikasjonsrådgiver – forbrukerrettigheter og bærekraft

Abonner på vårt nyhetsvarsel Sjekk Forbrukerrådets podcast

Relaterte saker