Siste nytt

Forbrukerrådet saksøkt for hormonsjekk-app

10. juni, 2013

Den norske leverandøren av A-creme har stevnet Forbrukerrådet for retten. Selskapet hevder salget av kremen har stupt etter lanseringen av hormonsjekk-appen. Partene møtes i tingretten mandag 10. juni.

– Vi skulle gjerne sett at importøren heller brukte energien på å erstatte methylparaben, istedenfor å saksøke Forbrukerrådet for opplyse om det som allerede står på pakningen, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet.
Hormonsjekken gjør det mulig å sjekke om kosmetikk inneholder hormonforstyrrende stoffer.  Appen er blitt lastet ned mer enn 150 000 ganger, og er blitt brukt til å skanne over 2,5 millioner produkter. Appen har også vunnet en rekke priser, og nå sist FNs WSA-Mobile Awards mobilpris 2012.

Føre var

Hormonsjekk informerer om stoffer som står på EUs liste over stoffer som mistenkes å ha hormonforstyrrende effekt på mennesker. A-creme inneholder methylparaben, som er et av stoffene som står oppført på EUs liste.

– Mange forbrukere vil være føre var, og ønsker ikke å smøre parabener på barna sine eller på seg selv. Hormonsjekk gjør det enklere for dem som ønsker det å velge disse stoffene bort, sier Randi Flesland.

Bakgrunnen for lanseringen av Hormonsjekk er at Forbrukerrådet ønsker en strengere regulering av hormonforstyrrende stoffer med utgangspunkt i føre-var-prinsippet.

Cocktail-effekt

Forskning tyder på at stoffer vi eksponeres for fra hudpleie og andre hverdagsprodukter, kan virke sammen, og at denne cocktailen av ulike hormonforstyrrende kjemikalier kan være skadelig.

– Forbrukerrådet mener forskernes advarsler må tas på alvor. Vi kan ikke gamble med folks helse. Reguleringsregimet bør endres, slik at totalmengden av stoffer vi eksponeres for fra mange ulike kilder blir tatt høyde for i større grad enn i dag, sier Randi Flesland

Bilde av ansatt: Øyvind Herseth Kaldestad.Foto

Øyvind H. Kaldestad

Kommunikasjonsrådgiver – digitale rettigheter og strøm

Abonner på vårt nyhetsvarsel