Siste nytt

Forbrukerrådet vil ha trafikkfarlige biler av veien

25. januar, 2017

Nå blir et bilfirma i Grimstad etterforsket for å ha solgt biler som kan være trafikkfarlige. Forbrukerrådet krever nå et register over biler med skader som kan gå på sikkerheten løs.

Når en bil har fått større skader, kan det gjøre at passasjerene sitter mindre trygt. I alle fall er det en viktig opplysning, som neste eier av bilen må få, og det bør gjenspeiles i prisen, påpeker forbrukerdirektør Randi Flesland:

– Vi vil derfor at det skal være enkelt å bli kjent med skadehistorien til en bil. I verste fall, kan du finne ut at den har vært kondemnert. Og her er det best å vite om verste fall.

Statens vegvesen har meldt at de bistår Agder politidistrikt i etterforskningen av Olsen bil AS. Det er grunn til å tro at bilene ikke er reparert på forskriftsmessig måte, og kan være trafikkfarlige. Alle biler som har vært skadet, og siden blitt solgt av dette firmaet, vil derfor bli kalt inn til kontroll.

Register for trygghet og åpenhet

Forbrukerrådets direktør håper det vil bli lettere å sjekke viktig informasjon om en bil du vurderer å kjøpe:

– I dag kan vi sjekke om en bil har vært til EU-kontroll, og hvor langt den har gått. Forbrukerrådet synes det også må være en selvfølge å få vite om bilen har hatt større skader. Så lenge det ikke finnes noe register, er vi prisgitt at alle åpent og ærlig formidler viktige opplysninger. Saken i Grimstad minner om at vi ikke alltid kan stole på det.

Bilhandel troner øverst på klagetoppen til Forbrukerrådet, og ofte oppstår konfliktene nettopp av manglende informasjon, opplyser Randi Flesland:

– En bil kan skifte eier mange ganger, og da kan historikken lett gå tapt. Et offentlig register vil hjelpe oss til å vite hva vi kjøper, og aller viktigst; det handler om trygghet, sier hun.

Hva du har krav på

Har du kjøpt en bil som er trafikkfarlig, gir loven deg rettigheter, minner Randi Flesland om. Og den stiller enda høyere krav til en profesjonell selger, enn en privatperson.

– Du har i første omgang krav på at selgeren reparerer bilen, slik at den kommer i forskriftsmessig stand. Hvis ikke det er mulig, kan du fort ha krav på pengene igjen. Blir dere ikke enige, kan du klage til Forbrukerrådet.

Når det gjelder Olsen bil AS, som siden skiftet navn til Berg auto one AS, er firmaet nå konkurs. Forbrukerrådet oppfordrer alle som mener de har et krav mot selskapet å melde det til bostyrer advokat Kai Knudsen.

Mer om når du er misfornøyd med et bilkjøp

Om Olsen bil AS og hva som skjer videre i saken

Bergingsbil.Foto

Intervju?

Randi Flesland
Direktør i Forbrukerrådet
911 01 420

høyoppløselig foto
CW Foto 

Abonner på vårt nyhetsvarsel