Siste nytt

Forbrukerrådets tips til sommerfestivalene

15. juni, 2018

Festivaler er et sikkert sommertegn, og en undersøkelse Forbrukerrådet har gjort, viser at omtrent en fjerdedel av befolkningen har vært på festival siste tre år. Det er særlig de unge som foretrekker denne formen for sommeraktivitet

Ungdom på festival.Foto

– Forbrukerrådet får en del spørsmål fra festivaldeltakere som tar kontakt om endringer og ved avlysninger. Vi får også spørsmål om svartebørsbilletter. Det blir likevel få klagesaker av det, og hittil i år har vi kun meklet i tre saker, kan leder for forbrukerdialog Pia Cecilie Høst fortelle.

Ikke kjøp svartebørsbilletter

Å selge billetter videre for fortjeneste, er ulovlig. Dessverre er det mange som tyr til svartebørsen for å få oppleve heltene sine, fordi billettene er utsolgt.

– Vi forstår at folk kan bli desperate, men svartebørsbilletter bør du holde deg unna. Du kan oppleve at billetten er falsk, og at selger fordufter når du forsøker å ta kontakt i ettertid, kan Pia Cecilie Høst fortelle.

Bruk alltid kredittkort når du kjøper billetter. Da kan du klage til banken om du ikke får billetten, eller hvis den er falsk. Kjenner du ikke billettformidleren fra før, anbefaler vi at du sjekker firmaets rykte ved å sjekke hva folk skriver om det på nettet.

Her kan du lese om Viagogo som vi har advart mot.

Rettssak om penger tilbake for avlysing

En av fem av de spurte har opplevd at en konsert på festivalen er blitt avlyst, og de færreste oppgir at de fikk noe tilbake, viser vår befolkningsundersøkelse.

– Forbrukerklageutvalget har i et vedtak gitt en forbruker rett til å få pengene tilbake fordi hovedartisten meldte avbud. Saken er blitt anket til tingretten. Den skal ta stilling til om festivaldeltakeren har rett på pengene sine, eller ikke, sier Høst.

Forbrukerrådet er partshjelper for forbrukeren i tingrettssaken.

Enklere betalingsløsninger

De senere årene har stadig flere festivaler innført betalingsløsninger hvor du må sette inn penger på forhånd for å kjøpe mat og drikke på festivalområdet. Folk har klagd på at det er vanskelig å få pengene tilbake, men det er blitt gjort enklere den siste tiden.

– Sjekk uansett hva som gjelder for festivalen din. Det er satt makssummer og lagt føringer for å gjøre det lettere å få penger tilbake, men fortsatt er det slik at du bør sjekke vilkårene før du setter inn penger på drikkekortet, påpeker Pia Cecilie Høst.

Her kan du lese mer om betalingsløsningene. 

Abonner på vårt nyhetsvarsel