Siste nytt

Gavekort til jul

10. desember, 2021

Et gavekort kan være en fin julegave. Men gavekort kan også bli verdiløse. Her er tipsene før julehandelen.

Hva skal man finne på til jul i år, da? Fellene er mange. Hvilken klesstørrelse er det tantene bruker? Hva slags ski er det egentlig niesen din ønsker seg? Og hva med hen som ikke ønsker seg noe, men som du vet blir glad for en liten gave likevel? En enkel og rask løsning er gavekort, så kan folk kjøpe det de helst vil ha. Et gavekort er også litt mer personlig enn penger. Likevel er det mange som glemmer gavekortene i en skuff etter jul, bare for å oppdage at de er utløpt når man finner dem igjen. Her er noen tips til både giver og mottaker som øker sjansen for at gavekortene blir brukt.


Sjekk skuffene før jul!

Kanskje har du selv gavekort fra julen i fjor? I så fall er det lurt å få brukt dem i årets julehandel. Mange gavekort har bare ett års gyldighet før de blir verdiløse. Å kjøpe nye julegavekort med de gamle gavekortene, er ikke mulig. Så skal du kjøpe ting, bruk gavekortene du har liggende. Mange kort kan også brukes i dagligvarebutikker til kjøp av julemat.
Så var det å handle gavekort til slekt og venner, da.

Gavekort.Foto
Ett kort – mange butikker

De fleste butikker tilbyr gavekort. Men kjøper du gavekort hos en liten butikk, vil kortet kun kunne brukes i denne butikken. De fleste kjøpesentre og kjeder tilbyr kort som gjelder i alle butikker på et senter eller i hele landet. Det er lurt å velge et slikt kort, så har mottakeren flere valg. En annen fordel er at gavekortet ikke blir verdiløst selv om mottakerens favorittbutikk legges ned. Kortene fra Universal presentkort og dittgavekort.no dekker flest butikker.
Felles for gavekortene er at de ikke kan brukes på Vinmonopolet, så vil du gi god drikke i julegave, må du velge Polets gavekort som gjelder i alle deres butikker i hele Norge. Det samme gjelder en del nisjebutikker, som for eksempel Fretex om du vil gi en bærekraftig gave som i tillegg støtter gode formål. Å gi gavekort på opplevelser som kino, teater, konserter og restaurantbesøk, er også populære julegaver som i tillegg er klima- og miljøvennlige.

Gavekortenes vilkår
VilkårPresentkortdittgavekortVinmonopoletFretexFilmweb
Gyldighet5 år1 år3 år1 år1 år
Antall butikker og sentre5500Amfi- og Thon-sentreKun VinmonopoletKun FretexDe fleste kinoer
Kan veksles i pengerNeiNeiNeiNeiNei
Kan brukes på VinmonopoletNeiNeiJa
Gebyr for kjøp av kort15 kr13 kr0 kr0 kr0 kr

Mer gave for pengene

En av fordelene med gavekort er at mottakeren kan bruke det på salget etter jul. Dermed blir det mer julegaver for pengene. I tillegg slipper du som giver å se at den dyre gaven, som kanskje var feil likevel, selges til halv pris. I år er det også mange butikker som sliter med å få tak i varer på grunn av forsyningsproblemer etter pandemien. Med et gavekort kan mottaker vente og få akkurat den gaven man mest ønsker, selv om butikkene ikke får den inn før etter nyttår.
Det verste med gavekort er at de kan bli glemt, og at de er ugyldige når man finner dem i en skuff før neste jul.
Et gavekort på seg selv er også en populær julegave.

Gi deg selv i julegave

Er du handy og fingernem, kan du gi et gavekort på noen timer med din hjelp til noen som sliter med å skru sammen Ikea-møbler, snekre, luke eller måke snø. Hobbykokker kan gi et kurs i matlaging med påfølgende middag. Hageentusiaster kan gi kurs i beskjæring av frukttrær og gjødsling. Listen er uendelig. Felles for slike gaver er at de er mer personlige enn en kjøpt ting. Er man fattig student eller har skrapt kontoen før jul, kan man likevel komme i mål med gaver som er populære og blir husket lenge etter jul.

Råd om gavekort

  • Velg et gavekort som er gyldig i mange butikker
  • Lang gyldighetstid er en fordel
  • Får du gavekort, samle kortene i lommeboka, så husker du å bruke dem

Presse

Bilde av ansatt: Henrik Ebne.Foto

Henrik Ebne

Kommunikasjonsrådgiver forbrukerrettigheter

Abonner på vårt nyhetsvarsel