Siste nytt

Legene må tåle tilbakemelding fra pasientene

26. februar, 2018

Mange fastleger vil ha seg frabedt at pasientene skriver om dem på nettet. Datatilsynet vil at de skal få reservere seg, mens Forbrukerrådet mener denne informasjonen skal være tilgjengelig. 

Forbrukerrådet er opptatt av at folk skal få vite nok til å velge den rette legen. Valget gjør du på helsenorge.no, men her er det ytterst sparsomt med opplysninger om legen. Anne Kristin Vie er fagdirektør i Forbrukerrådet, og mener legelisten.no er et viktig supplement. Derfor håper hun vedtaket fra Datatilsynet ikke blir stående.

– I ytterste konsekvens kan det være helsefarlig med et for dårlig grunnlag for å finne den rette legen. Kommuniserer dere dårlig, kan det hende symptomer ikke blir avdekket, eller at du lar være å gå til legen fordi det er ubehagelig.

Lege.Foto

Vedtak på helsa løs

Hun påpeker videre at det kun er på legelisten.no du finner informasjon om legen ser deg i øynene, og ikke bare i skjermen. At du har en lege som er flink med de små, er viktig når du er bekymret for et febersykt barn, understreker hun. Derfor synes hun vedtaket fra Datatilsynet er bekymringsfullt, og i verste fall kan gå på helsa løs.

– Legene må tåle å få tilbakemelding fra pasientene sine, understreker hun.

Nå skal altså saken til behandling i Personvernnemnda, og Forbrukerrådet har sendt sine innspill dit. I tillegg til at Legelisten bør bestå, forteller fagdirektøren at det er flere opplysninger hun mener bør inn på nettsiden helsenorge.no.

– Snakker legen et språk du forstår, eller kan den som sitter i rullestol være sikker på å komme seg greit opp på undersøkelsesbenken? Forbrukerrådet ønsker også å få opplysninger om slikt som legens kompetanse og erfaring, om det er undersøkelser han ikke utfører, og om det er mulig å få fjernkonsultasjon.

Presse

Anne Kristin Vie
fagdirektør 
995 68 816

høyoppløselig foto
Foto | Ole Walter Jacobsen

Abonner på vårt nyhetsvarsel