Siste nytt

Seks testvinnere i Forbrukerrådets solkremtest for 2022

20. juni, 2022

Solkrem er åpenbart viktig for solbeskyttelse, men det betyr ikke at du skal være likegyldig til hva du smører på deg eller på barna dine. Bare 6 av 24 solkremer får toppscore i Forbrukerrådets solkremtest for 2022. Kjente merker som Nivea og Piz Buin er blant de 12 som får bunnotering.

Se solkremtesten med fullstendig oversikt over produkter, begrunnelse og karakter nederst i saken.

På sommeren er solkrem svært viktig for å beskytte seg mot solskader. Men mange kremer inneholder både miljøskadelige stoffer, stoffer som kan gi allergi og kjemikalier som er mistenkt hormonforstyrrende.

Derfor har vi testet årets solkremer og forteller deg hvilke du bør kjøpe for å unngå problematiske stoffer.

Collage av solkremmerkene som får grønt fjes i Forbrukerrådets solkremtest for 2022.
Testens vinnere inneholder ingen problematiske stoffer.

Seks solkremer får toppscore

Det er heldigvis flere solkremer som får toppscore og grønt fjes i Forbrukerrådets solkremtest for 2022. De inneholder verken miljøskadelige stoffer, allergifremkallende stoffer, parfyme eller stoffer som er mistenkt hormonforstyrrende.

Direktør i Forbrukerrådet, Inger Lise Blyverket, anbefaler å være på den sikre siden når du handler årets solbeskyttelse.

– Kjøp solkremen før du reiser

– Velger du en solkrem som får grønt fjes i vår test slipper du å få allergifremkallende stoffer og mistenkt hormonforstyrrende stoffer rett på huden, sier Blyverket.

Norske forbrukere ønsker å leve mer bærekraftig, og ved å velge en solkrem med grønt fjes i testen er du også sikret et godt miljøalternativ, ifølge Blyverket.

– Testvinnerne har ingen miljøskadelige stoffer, og er dermed et godt alternativ for deg som tar miljøet med i betraktningen når solkremen skal kjøpes inn. Alle testvinnerne får du tak i på norske apotek, i dagligvarebutikken eller på nettet, sier Blyverket, og legger til:

– Kjøp solkremen før du reiser – det er ikke sikkert tax-free-en har merket du vil ha.

Collage av solkremene som får rødt fjes i Forbrukerrådets solkremtest for 2022
Disse 12 solkremene inneholder problematiske stoffer som gir bunnotering og rødt fjes i Forbrukerrådets solkremtest for 2022.

Hovedfunn

  • 6 produkter får toppscore og grønt fjes fordi de inneholder ingen miljøskadelige stoffer, allergifremkallende stoffer, parfyme eller mistenkte hormonforstyrrende stoffer.
  • 6 produkter får midt-på-treet-score og gult fjes. Disse kan inneholde enten parfyme, allergifremkallende stoffer eller miljøskadelige stoffer – eller en kombinasjon av disse.
  • 12 produkter får dårligst score og rødt fjes. 11 av disse inneholder stoffer som er mistenkt hormonforstyrrende, og noen også parfyme, allergifremkallende stoffer eller miljøskadelige stoffer. Én solkrem inneholder ikke mistenkt hormonforstyrrende stoffer, men har likevel fått rødt fjes fordi den inneholder et svært miljøskadelig stoff.
Se hele testen her
Andreas Framnes.Foto

Andreas Framnes

Kommunikasjonsrådgiver – bærekraft

Om testen

Testen er utført av danske Forbrugerrådet Tænk. Alle solkremene har faktor 30 og er kjøpt inn i Danmark våren 2022.

Kun produktene du får kjøpt i Norge er representert i Forbrukerrådets solkremtest for 2022.

11 av solkremene i testen får rødt fjes fordi de inneholder mistenkte hormonforstyrrende stoffer. Vi eksponeres for hormonforstyrrende stoffer fra en rekke kilder, som hudpleie, kosmetikk, klær og elektronikk. Denne cocktailen av stoffer kan virke sammen, og utgjøre en helserisiko.

Testen er en deklarasjonstest. Det betyr at det gjøres en gjennomgang av kjemikaliene som står på ingredienslisten for å se om de er allergifremkallende, miljøskadelige eller mistenkt hormonforstyrrende.

Det er ikke gjort en laboratorieanalyse, og solkremen er ikke testet for faktor.

Produsentene i Danmark er kontaktet for å sikre at produktene ikke er foreldet og at ingredienslistene stemmer.

Lenke til Forbrugerrådet Tænks test: https://taenk.dk/test/kemitest-solcreme

Bruk solkrem!

Solkrem er svært viktig for å unngå solskader. Kreftforeningen har laget en oversikt med fem solsmarte råd, som Forbrukerrådet stiller seg bak:


• Begrens tiden i sterk sol
• Oppsøk skygge
• Bruk klær, noe på hodet og solbriller
• Bruk rikelig med solkrem, faktor 30 eller høyere
• Ikke bruk solarium


Last ned Kreftforeningens solråd-plakat her.

Hva er cocktail-effekten?

Cocktaileffekten handler om hvordan kjemikalier kan virke sammen. Summen av kjemikaliene man utsettes for, fra mange ulike kilder, kan gi en helseskadelig effekt, selv om hvert enkelt stoff alene ikke gir den samme helseskadelige effekten.

Hvis to eller flere stoffer virker på samme måte, så er det stor enighet blant forskerne om at mengdene av hvert enkelt stoff kan summeres og gi effekt selv om mengden av hvert enkelt stoff ikke alene kan fremkalle den samme effekten.

Enkelte ganger tas det høyde for Cocktaileffekten i kjemikaliereguleringen, men ofte ikke. Mange stoffer som bare mistenkes å ha helseskadelig effekt er heller ikke regulert, og tas dermed ikke med i beregningen.

Mistenkte hormonforstyrrende stoffer

Det har lenge vært kjent at en del stoffer kan påvirke hormonbalansen hos mennesker og dyr, og gi hormonforstyrrende effekter.

Stoffene kan etterlikne, øke eller hemme virkningen av kroppens naturlige hormoner.

Fostre er spesielt sårbare for hormonforstyrrende stoffer i de korte tidsperiodene når hormonstyrte organer eller kjertler utvikles. Kjønnsutviklingen kan bli forstyrret, noe som kan gi nedsatt fruktbarhet både hos mennesker og dyr.

Det er også mistanke om at hormonforstyrrende stoffer kan påvirke stoffskiftet, utvikling av nervesystemet og immunforsvaret.

Abonner på vårt nyhetsvarsel