EU vil lovfeste en standardisering for ladekontakter til mobiltelefoner, kamera, nettbrett og andre duppedingser. Det er godt nytt for både lommebok og miljø, mener Forbrukerrådet. 

Fagdirektør Olav Kasland representerer Forbrukerrådet som styremedlem i ANEC, organisasjonen som jobber med standardisering for forbrukere i EU. Han mener lovforslaget om én ladeplugg til alle bærbare enheter som EU-kommisjonen presenterte denne uken er godt nytt for deg og meg. 

– De fleste av oss har mange ladere hjemme, noen i bruk og noen som bare støver ned. Av og til sliter vi med å finne riktig lader til riktig dings. Med en standardisering blir det lettere å holde orden på ladere(n), billigere fordi vi ikke trenger ny lader for hver ny ting vi skaffer oss og ikke minst vil det være godt for miljøet når vi klarer oss med langt færre ladere. 

Enorme mengder ladere

Ifølge EU-kommisjonen bruker europeiske forbrukere nesten 25 milliarder kroner i året på ladere som ikke følger med produktet, og av dette produseres det årlig 11 000 tonn elektronisk avfall. En gjennomsnittlig europeisk forbruker har tre ladere, hvorav to er jevnlig i bruk, heter det i en pressemelding i forbindelse med lovforslaget.   

Småelektronikk og forskjellige ladekabler
Foto: Gøril Furu, Forbrukerrådet

Har fått sjansen til å bli enige

ANEC har i flere år jobbet for at aktørene i elektronikkbransjen selv skulle klare å bli enige om en felles løsning for lading av de stadig flere elektriske enhetene vi forbrukere benytter oss av i hverdagen. Om forslaget fra EU-kommisjonen går igjennom, vil ønsket om standardisering bli oppfylt av krav i EUs lovverk, noe som også omfatter Norge, forteller Kasland.  

– Det er snakk om alle ladbare enheter der det er teknisk mulig å ha den samme typen lader. ANEC har anbefalt at dette skal være skal være en USB-C, og det er det kommisjonen har gått inn for.  

I lovforslaget ligger det også et krav til produsentene at de skal gjøre sine hurtigladere kompatible med hverandres enheter. Hvis forslaget går igjennom i EU-parlamentet vil produsentene få en overgangsperiode på to år på seg til å få standardlading på plass på alle enheter. 

Bengt- Eigil Ruud.Foto
Bengt-Eigil Ruud
Kommunikasjonsrådgiver – forbrukerrettigheter, bolig og dagligvare
(+47) 906 67 828
benruu@forbrukerradet.no
Olav Kasland.Foto
Olav Kasland
Fagdirektør
(+47) 995 99 483
olav.kasland@forbrukerradet.no
Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker