Bærekraft

Test av grove rundstykker: Billigst også best 

30. april, 2023

De billigste rundstykkene er også de sunneste, viser Forbrukerrådets test. Dårligst ut kommer de dyreste alternativene.  

Forbrukerrådet har testet 16 ulike typer halvstekte, grove rundstykker som selges hos de største dagligvarekjedene. Både frosne og vakuumpakkede alternativer er tatt med. Testresultatene viser store forskjeller på både sunnhet og pris.  

I rangeringen har innhold av fiber og sammalt mel trukket opp. Innhold av sukker, mettet fett og salt har trukket ned. Mange halvstekte rundstykker har grovhetsprosent på 0, og er ikke tatt med, med unntak av en type som fremsto som grovere enn hva den egentlig var.  

To rundstykker med 10 av 10 poeng 

Av de 16 rundstykkene som er testet er det to som utmerker seg. Blant testens tapere risikerer du å ende opp med en grovhetsprosent på null og svært lite fiber. 

Bilde av testvinnere i rundstykketest.foto

Se hele testen her.

Best ut i testen kommer Coop Grove små baguetter og Baxt Grove baguetter. Begge har høy grovhetsprosent og høyt innhold av sammalt mel og fiber, samtidig som de er blant testens billigste.

Nesten loff i bunn 

testtapere i rundstykketest.foto

Se hele testen her.

Testens tapere er Grove alperundstykker fra United Bakeriers, Jacobs rundstykker med havre og Eldorado Flerkornbriks, som så å si er å regne som “loff.” Disse produktene har testens laveste innhold av sammalt mel og fiber. Flere av de som kommer dårligst ut, er også blant testens dyreste.

For vanskelig å velge grovt 

I en spørreundersøkelse Forbrukerrådet har fått gjennomført, sier seks av ti at grovhet er det viktigste kriteriet når de kjøper brød. Dessverre er det ikke like enkelt å velge sunt når du står i butikken.   

— Både emballasje og markedsføring gjør trolig at mange tror at de spiser sunnere enn de faktisk gjør. Som testen viser, er det langt fra alle rundstykkene som er så grove som de utgir deg for å være, sier Gunstein Instefjord, leder for forbrukerpolitikk i Forbrukerrådet. 

Det er også lite hjelp i «Brødskala’n, som blir benyttet på noen av de utvalgte produktene.  

— Merkeordningen fremstiller alle bakevarer som grovere enn de faktisk er. Både grafikken og beregningsmetoden lurer oss til å tro at vi tar sunne valg. Det er rett og slett alt for vanskelig å vite hva vi faktisk kjøper, sier Instefjord. 

Bilde av ansatt: Øyvind Herseth Kaldestad.Foto

Øyvind H. Kaldestad

Kommunikasjonsrådgiver – digitale rettigheter og strøm

Om testen

Testen er gjennomført av BraMat AS i samarbeid med Forbrukerrådet.   

Vi har vurdert næringsinnholdet i halvstekte rundstykker, både frosne og vakuumpakkede, og om de er å få kjøpt i de største matvarekjedene.  

For å gjøre en vurdering av næringsinnholdet har vi sett på innhold av mettet fett, fiber, grovhetsprosent, sukker, salt og andel fullkorn- Innhold av fiber, fullkorn og grovhetsprosent trekker opp, mens innhold av salt, sukker og mettet fett og trekker ned.  

Produktene rangert fra poeng 1-10, og er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de de som slår best ut ernæringsmessig får 10 poeng, mens som slår dårligst ut får 1 poeng.  

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker