Forbrukerrettigheter

Tøff konkurranse om tittelen «Norges beste bilgaranti»

23. mars, 2023

Kia vippes av tronen og Citroëns luksusmerke DS går helt til topps. Flere kinesiske merker imponerer. Den nyeste utgaven av Forbrukerrådets bilgarantiguide rangerer hele 39 bilmerker. 

Både i 2016 og i 2018 ble Kia kåret til vinner i Forbrukerrådets bilgarantiguide. Men i år måtte Kia omsider gi tapt. Franske DS kan nå skilte med Norges beste nybilgaranti mens kinesiske MG tar sølvmedaljen. Kia må dele bronsemedaljen med Opel, som har forbedret sine garantier kraftig. 

Thomas Iversen.Foto
Foto: Forbrukerrådet

Fungerer etter hensikten 

Forbrukerrådet har igjen gransket norske bilgarantier. Årets undersøkelse er den mest omfattende så langt – hele 28 vilkår er analysert og 39 bilmerker har fått sin dom. Mange har forbedret sine vilkår siden 2018, da de sist gang ble testet. De aller mest imponerende forbedringene er det Opel og Citroën som har stått for, men også DS, Mazda og Peugeot har gjort sine vilkår betydelig mer forbrukervennlige. Volvo, Suzuki, Porsche og Jaguar er også blant merkene som har gitt vilkårene et løft siden sist. 

– En viktig målsetting med vår bilgarantiguide har helt siden starten i 2011 vært å påvirke bransjen til å forbedre sine garantivilkår. Dette har fungert etter hensikten, noe årets kamp om førsteplassen er et godt eksempel på, sier juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet. 

Et av de mest spennende aspektene ved årets undersøkelse, er de mange nye merkene som har dukket opp siden sist, deriblant 8 kinesiske. Kinesiske MG kan skilte med svært solide vilkår og erobrer en solid andreplass. Også Nio, Hongqi, BYD og Maxus oppnår gode plasseringer. 

– Det er positivt å se at flere importører av kinesiske merker tar garantivilkår på stort alvor. Bil er en stor investering for de aller fleste forbrukere og da er det viktig at forbrukerne sikres mot store og overraskende utgifter, sier Iversen. 

Rapport med kriterier og metodisk fremgangsmåte finner du her:

Bilgarantiguiden 2023

Ikke alle er like flinke 

Det er imidlertid ikke alle de kinesiske nykommerne som gjør det like godt. Xpeng havner på 25.-plass, Polestar på 29.-plass og Seres er først å finne helt nede på 35.-plass. 

Blant merkene som også deltok i 2018, er det Fiat og Mercedes-Benz som går aller mest tilbake. Fiat, som tok sølvmedalje i 2018, må nå nøye seg med 31.-plass, mens Mercedes-Benz raser ned til 37.-plass. Aller nederst blant de 39 merkene finner vi Subaru, som oppnår skuffende 1,6 poeng. Til sammenligning belønnes DS med imponerende 13,25 poeng og MG med hele 13,10 poeng. Kia og Opel henter begge 13,0 poeng. 

Ikke 7 år, men veldig mye annet 

På andre- og tredjeplass finner vi de to eneste merkene som tilbyr 7 års nybilgaranti, MG og Kia. DS gir ikke mer enn 5 år. Årsaken til at DS likevel vinner vår kåring, er at DS blant annet kan skilte med utsending av garantiutløps-påminnelse til sine kunder, gratis lånebil ved garantireparasjon fra første dag og hele 5 år/50.000 km garanti mot rustede bremseskiver. 

– Mange forbrukere har opplevd problemer knyttet at bremseskiver ruster så kraftig at de må skiftes lenge før de er utslitt. Da oppleves det som urimelig å måtte betale i dyre dommer for å skifte ut skiver på relativt nye biler. Vi har sett at problemet er spesielt omfattende på elbiler og hybrider og har derfor valgt å gi en tydelig belønning til merkene som garanterer mot rustede bremseskiver, sier Iversen. 

I tillegg til kåringen av Norges beste bilgaranti publiserer Forbrukerrådet om kort tid en gjennomgang av batterigarantiene for norske elbiler.   

– Vi håper at du aldri trenger å bruke verken garantien eller reklamasjonsretten din, men hvis du likevel skulle få et problem med bilen din så er det gode sjanser for at feilen kan være dekket, sier Iversen.  

Se alle resultatene fra testen ved å følge disse lenkene:

nærbilde av kommunikasjonsrådgiver Maren Struksnæs.Foto

Maren Van Buren Struksnæs

Kommunikasjonsrådgiver – forbrukerrettigheter og digitale spill

Reklamasjon og garanti

Reklamasjonsretten er din lovfestede rett til å klage hvis bilen ikke er som avtalt. For biler har du fem år klagefrist fra du overtok bilen. Det gjelder både nye og brukt biler så lenge bilen er kjøpt av en profesjonell bilselger. Hvis du kjøper bilen av en annen privatperson, er reklamasjonsfristen to år.  

Garantier er tilleggsrettigheter som produsenten velger å gi deg. For at den skal være lovlig må garantien gi bedre rettigheter enn det som følger av dine lovfestede rettigheter. 

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker